Fire albe de par – semnele pe care nu ar trebui sa le ignori

1
De Cristina Tudor
19 iul. 2018

Cand am observat primele fire albe de par, mai intai m-am panicat, iar apoi am incercat sa trisez. Le-am smuls, sperand ca urmatoarele vor aparea mai tarziu.

Si nu sunt singura care a procedat astfel, reactionand impulsiv si temator la aceasta schimbare. Publicatia healthylifetricks.org prezinta cateva cauze de aparitie a acestor fire albe de par si te invit sa le afli. S-ar putea, daca mergi pe firul cauza-efect, sa previi sau sa amani imbatranirea parului.

Sa stii ca incaruntirea parului nu se produce odata cu intelepciunea si cu inaintarea in varsta. Sau, cel putin, aceasta idee nu este in totalitate adevarata. Sunt numeroase cauze care determina aparitia neplacutelor fire albe de par.

In primul rand, albirea podoabei capilare poate fi influentata de mostenirea genetica. Persoanele ale caror parinti au incaruntit devreme pot observa fire albe de par inainte de a implini 30 de ani! Totusi, acest efect se poate produce sau nu, difera de la caz la caz. Totul este scris in gene, daca se poate spune asa.

Cu alte cuvinte, chiar daca ai risc genetic sa incaruntesti, nu este obligatoriu sa iti apara fire albe de par inainte de 30 de ani. Iata ce alte motive pot fi de vina pentru decolorarea firelor de par:

Atentie la sanatatea inimii!

Daca parul ti-a incaruntit inainte de vreme si nu ai rude cu par alb, ia in calcul un control medical. Aparitia firelor albe pot fi un semnal de alarma ca sanatatea inimii este vulnerabila. Un cardiolog iti poate infirma suspiciunea sau iti poate indica un tratament adecvat.

Fire albe de par apar din cauza acumularii de peroxid

Iti vopsesti parul des? Te poti confrunta cu o acumulare peste masura de peroxid la nivelul firelor de par. Acesta are ca efect decolorarea parului. In caz ca nu stiai, in structura firului exista o cantitate mica de peroxid de hidrogen. Cand nivelul de substanta creste, parul se albeste rapid.

Carentele de anumite vitamine din corp

Deficitul de vitamina D3 si B12 din organism poate cauza, de asemenea, incaruntirea podoabei capilare. Schimba meniul zilnic sau adopta principii alimentare noi, care sa se bazeze pe un aport echilibrat de vitamine si minerale. Vitaminele D3 si B12 sunt responsabile pentru producerea melaninei, substanta care confera culoare parului si pielii.

Foto: Wildfox