Injectiile cu botox: ce ar fi bine sa stii inaintea tratamentelor

1
De Maria-Anca Zarnescu
2 mai 2018

Injectiile cu botox sunt un tratament de infrumusetare folosit in tratarea sau diminuarea ridurilor.

Ce ar fi bine sa stii inainte de injectiile cu botox? Si de aceasta data am intrebat specialistul si iti voi spune la ce sa te astepti, care sunt avantajele si dezavantajele si cat de eficienta este toxina botulinica!

Un alt tratament impotriva ridurilor, foarte popular in zilele noastre, sunt injectiile cu botox (toxina botulinica). Acestea se folosesc pentru a corecta sau a diminua imperfectiunile de la nivelul fetei.

I-am cerut parerea doctorului Filis Demirgean, medic dermatolog la Elos Skin&Laser Center, pentru a afla ce este exact botoxul, cum se foloseste si care sunt rezultatele pe care le poti vedea dupa tratament, dar si ce reactii adverse ar putea avea acestea:

Dr. Filis Demirgean, medic dermatolog

Ce este toxina botulinica si pentru ce poate fi ea folosita?

Dr. Filis Demirgean: Toxina botulinica este o neurotoxina de natura proteica, derivata dintr-o bacterie care permite relaxarea musculara, odata ajunsa la nivelul terminatiei nervoase. Toxina botulinica blocheaza trecerea impulsului de la nerv catre muschiul corespondent. Mai simplu spus, toxina botulinica este o substanta care contribuie la relaxarea musculara si, in consecinta, la disparitia sau atenuarea semnificativa a ridurilor.

Cat de eficiente sunt injectiile cu botox?

Ca si in cazul acidului hialuronic, si despre botox am auzit numeroase povesti, fie adevarate sau nu, asa ca am vrut sa aflu de la specialist cat de eficiente sunt injectiile cu botox:

Dr. Filis Demirgean: Toxina botulinica este o substanta eficienta daca este injectata corect, cu dozele recomandate si daca pacientul nu sufera de o boala de fond care ar putea interfera cu procedura.

Care sunt afectiunile si imperfectiunile pe care le putem trata prin injectiile cu botox?

Exista diferite afectiuni pe care le poti trata cu ajutorul toxinei botulinice:

Dr. Filis Demirgean: Prin intermediul injectarilor cu toxina botulinica, pacientilor clinicii Elos Skin&Laser Center le pot fi tratate ridurile dinamice create din pricina hiperactivitatii musculare, in special in etajul superior al fetei. Deasemenea, poate fi combatuta hiperhidroza (excesul de transpiratie) din zona axilara, palmara sau plantara, secretia excesiva de sebum sau eritemul difuz.

Ce efecte are toxina botulinica asupra pielii?

Dr. Filis Demirgean: Prin relaxarea musculara pe care o induce, injectarile cu toxina botulinica au capacitatea de a elimina ridurile de la nivelul pielii conferind un aspect intins, intinerit zonei tratate, stimuland oxigenarea celulara si ajutand la imbunatatirea calitatii pielii.

Exista o limita de varsta atunci cand se fac injectiile cu botox?

Dr. Filis Demirgean: In general, se recomanda o conduita preventiva si in cazul injectarilor cu toxina botulinica. Cu cat procedura se efectueaza cat mai tarziu, cand deja ridurile profunde sunt instalate, e nevoie de doze mai mari cu rezultate mai modeste.

Ce ar trebui sa stie o femeie inaintea injectiilor cu botox?

Exista aspecte de care ar fi bine sa tii cont inainte sa mergi la medic pentru o injectiile cu botox. Iata cateva cazuri in care ar fi bine sa fii mai atenta, sau chiar sa eviti o astfel de procedura:

Dr. Filis Demirgean: Orice pacient al clinicii Elos Skin&Laser Center care isi doreste o injectare cu toxina botulinica trebuie sa stie ca nu poate fi efectuata in cazul in care are o boala neurologica sau alte boli de fond, care nu sunt compatibile cu procedura. Rezultatele injectarii sunt vizibile la cateva zile dupa efectuarea procedurii, iar in urmatoarele 3 zile dupa injectare nu se recomanda efectuarea de efort fizic, sauna, masaj sau consumul de alcool.

Care sunt avantajele injectiilor cu toxina botulinica?

Dr. Filis Dermigean: Avantajele injectarilor cu toxina botulinica efectuate in clinica noastra sunt legate de faptul ca procedura dureaza foarte putin, disconfortul este minim, iar rezultatele apar rapid (3-5 zile), fara timp de recuperare. Reactiile adverse la produs sunt foarte rar intalnite, ceea ce o face una dintre cele mai sigure proceduri estetice din clinica Elos Skin&Laser Center.

Care sunt dezavantajele unei astfel de proceduri?

Dr. Filis Dermigean: Injectarile cu toxina botulinica au indicatii in special pentru ridurile din etajul superior al fetei, in timp ce in etajele inferioare ale fetei probabilitatea de aparitie a asimetriilor este mai mare. In cazul rezultatelor nedorite, efectul procedurii trece in 3-6 luni, deoarece nu exista antidot.

Exista efecte adverse, aparute in urma injectiilor cu botox?

Dr. Filis Demirgean: In cazul unei injectari cu doze prea mari, in zone gresit alese sau in cazul unor variatii anatomice personale, pot aparea reactii adverse de tipul asimetriilor sau ptozei (caderea pleoapei superioare).

Cat dureaza efectul si cand este momentul sa revii pentru a reface injectiile cu botox?

Dr. Filis Dermigean: Dupa o procedura de injectare cu toxina botulinica in clinica Elos Skin&Laser Center, rezultatele pot persista in medie timp de 6 luni. Injectarea se poate efectua si mai devreme, in cazul in care efectul a disparut treptat, tegumentul revine la normal, la fel ca inainte de injectare.