Jojoba – exfoliantul natural care iti daruieste piele catifelata si neteda

1
De Teodora Tirca
15 mart. 2019

Jojoba este o planta originara din America de Nord din care rezulta boabele sferice de jojoba. Poate nu stiai, dar cuvantul „jojoba” se pronunta „hohoba”. Dar care sunt beneficiile sale pentru frumusetea pielii?

Din aceeasi planta se extrage si popularul ulei de jojoba, bogat in proteine si in vitaminele A, B si E, care este mai mereu prezent pe etichetele produselor de infrumusetare si care se recomanda mai ales pentru textura lui subtire – se absoarbe usor in piele, fara sa blocheze porii. Daca uleiul este in general interzis in cazul pielii acneice, expertii sunt de parere ca cel de jojoba este suficient de delicat incat sa poata fi folosit in siguranta.

Acidul HIALURONIC: Ce trebuie sa stii + produse accesibile care il contin

Insa la moda este acum exfoliantul din jojoba, despre care se spune ca este extrem de bland cu pielea, lasand-o mai ferma, mai catifelata, mai uniforma si mai luminoasa. Aceste promisiuni m-au intrigat, asa ca hai sa aflam mai multe despre subiect.

Pentru ce se folosesc sferele de jojoba?

Acestea sunt folosite in produsele de exfoliere manuala, adica cele cu particule abrazive ce ajuta la indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii. Acest gen de produse contin de obicei samburi macinati de fructe, miezuri ale samburilor sau microbile din plastic, insa boabele de jojoba sunt populare pentru ca sunt obtinute natural, sunt foarte blande cu pielea, iar folosirea lor nu dauneaza mediului inconjurator.

BHA – Ingredientul inteligent care te scapa de acnee si iti micsoreaza porii

Care sunt avantajele si dezavantajele boabelor de jojoba?

Cercetarile arata ca microbilele exfoliante din plastic ce se gasesc in scruburile pe care le folosim de obicei nu sunt biodegradabile, astfel ca polueaza oceanele si dauneaza vietii marine. Boabele de jojoba sunt o alternativa ecologica sigura pentru tine si pentru mediu. De asemenea, unii exfolianti naturali care contin seminte sfaramate pot fi prea duri cu pielea din cauza particulelor abrazive inegale care zgarie si cauzeaza rani minuscule, ce nu pot fi vazute cu ochiul liber, dar care iti afecteaza tenul. Pe cand forma sferica a boabelor de jojoba ofera o exfoliere mult mai blanda, fiind mai potrivite pentru folosirea regulata.

Cu toate astea, expertii in skincare spun ca exfoliantii chimici sunt de preferat in locul celor fizici, pentru ca nu presupun agresarea pielii in niciun fel. Asadar, daca deja folosesti un exfoliant AHA (acid glicolic, lactic) sau BHA (acid salicilic), cel mai probabil pielea ta nu mai are nevoie de scrub.

In ce produse se gasesc sferele de jojoba?

Daca te atrage ideea de a folosi un exfoliant manual cu jojoba, e bine sa stii care sunt produsele sigure ce vor actiona cu blandete pe pielea ta. Iata cateva dintre cele mai populare optiuni:

1. Elemis Gentle Rose Exfoliator

Elemis Gentle Rose Exfoliator, 50 ml, 244 lei, www.adda-shop.ro

Unul dintre cele mai delicate scrub-uri faciale. Contine micro-sfere de jojoba care indeparteaza bland si eficient celulele de piele moarta de la suprafata pielii, lasandu-ti tenul catifelat, uniform si luminos. Il poti folosi de trei ori pe saptamana sau de cate ori simti nevoia.

2. Murad Age Reform Aha/Bha Exfoliating Cleanser

Murad Age Reform Aha/Bha Exfoliating Cleanser, 200 ml, 38 lire, www.lookfantastic.com

Este unul dintre cleanserele in care merita sa investesti, pentru nu se rezuma doar la a curata fata, ci pur si simplu se ocupa cu retexturizarea ei. Exfoliantii BHA si AHA incurajeaza procesul natural de exfoliere a pielii, in timp ce sferele de jojoba retexturizeaza si ofera stralucire tenului. Sodium PCA si uleiul de jojoba previn uscarea tenului.

Acizii AHA – Aliatii tenului uniform si luminos

3. Pai Kukui and Jojoba Bead Skin Brightening Exfoliator

Pai Kukui and Jojoba Bead Skin Brightening Exfoliator, 28 lire, www.lookfantastic.com

Acest gel luxuriant se transforma intr-o spuma laptoasa care hidrateaza si inmoaie pielea, in timp ce particulele blande de jojoba „ridica” celulele moarte de la suprafata tenului, ajutandu-te sa obtii un aspect mai tanar, mai ferm si mai luminos. E potrivit chiar si pentru pielea sensibila si poate fi folosit de 3-4 ori pe saptamana.

Foto: Instagram/Shai Ron