Mica – luminozitate din natura pentru tenul tau

1
De Teodora Tirca
25 mart. 2019

Mica este un mineral din grupa silicatilor care poate fi macinat pana se obtine o pudra fina cu proprietati de iluminare. Expertii in beauty o numesc „sclipiciul naturii”.

Nu e cazul sa te sperii insa – mica nu arata nici pe departe precum sclipiciul, pentru ca e atat de fina, incat particulele sunt imperceptibile. Tot ce vede ochiul uman este acea luminozitate naturala, care te ajuta sa arati ca si cum bei multa apa si mananci in fiecare zi avocado.

Acid FERULIC: Antioxidantul mai putin cunoscut care iti pregateste pielea pentru vara

Datorita proprietatilor sale de iluminare, mica este folosita in mai toate produsele de infrumusetare, mai ales in cele care se aplica pe ten – de la creme hidratante si primere, si pana la fond de ten si BB cream. Poate avea culori diferite in functie de originea mineralului – tenta argintie, alb perlat, roz sau subtonuri mov.

Pentru ce se foloseste?

Asa cum banuiesti deja, mica este unul dintre cele mai importante minerale din industria cosmetica, si se foloseste pentru a da acea luminozitate atragatoare, fara ca aceasta sa compromita formula produsului sau sa afecteze pielea. Gandeste-te la produsele tale care-ti dau un glow inexplicabil: tot ce are o stralucire perlata contine mica.

Iris – planta cu proprietati antiaging pe care trebuie sa o introduci in rutina ta de beauty

Este folosita chiar si in cremele de ingrijire a pielii, pentru efectul ei cosmetic, mai ales in acele produse care promit un ten radios, luminos. Ei, bine, efectul instant este de fapt dat de mica, si nu de vreun ingredient miraculos care iti face pielea mai sanatoasa imediat dupa aplicare. Ingredientele care confera luminozitate „reala” tenului, asa cum sunt acidul lactic sau vitamina C, au efect in timp si in niciun caz unul atat de evident.

In afara industriei cosmetice, mica mai este folosita ocazional in pasta de dinti, in vopseaua pentru masini sau in plastic.

Care sunt avantajele si dezavantajele produselor care contin mica?

Cel mai mare avantaj al acestui mineral este stralucirea naturala pe care o confera, avand in vedere ca poate fi transformat intr-o pudra fina, care nu incarca deloc tenul. Pentru ca este produsa in mod natural, mica este un ingredient aprobat de iubitorii de produse organice si branduri naturale de beauty. Poate fi folosita in siguranta pe orice tip de ten, fara efecte secundare.

Cu toate acestea, partea mai putin „luminoasa” a micii este procesul prin care se obtine, mineritul. Statul Jharkhand din India a avut cele mai mari depozite de mica din lume, insa saracia din zona i-a impins pe adulti sa-si trimita copiii la munca, in mine. Asa cum a dezvaluit publicatia The Guardian in iulie 2016, chiar si brandurile de frumusete care au decis sa fie mai responsabile in privinta folosirii acestui mineral au intalnit dificultati in depistarea originii adevarate a mineralelor de acest fel.

Glicerina: ce minuni face pentru tenul tau acest ingredient adesea subestimat

Mica este achizitionata de intermediari, astfel ca cea ilegala este amestecata cu cea legala si apoi vanduta societatilor de prelucrare, iar conditiile sociale grele ale muncitorilor faciliteaza acest proces. In timp ce boicotarea micii de origine indiana ar putea fi solutia, ONG-ul olandez SOMO a declarat intr-un raport din 2016 ca „acest lucru nu va rezolva problema copiilor trimisi la munca, a saraciei, o conditiilor grele de munca si a lipsei de acces la servicii de sanatate si singuranta”.

Putine branduri de cosmetica sunt capabile sa renunte in totalitate la folosirea acestui mineral in produsele lor de frumusete, insa trebuie sa gasim o solutie sustenabila.

In ce produse o gasesti?

Daca, din motive etice, preferi sa nu folosesti produse care contin mica, cel mai bun lucru pe care il poti face e sa verifici cu atentie eticheta produselor. Cu toate astea, exista si companii precum L’Oréal, care s-au implicat in lupta de a pune capat fenomenului copiilor saraci trimisi la munca in mine, lucrand cu un numar limitat de furnizori, care s-au angajat sa se aprovizioneze doar din mine legale, unde conditiile de lucru pot fi monitorizate indeaproape, iar drepturile omului sunt respectate. Asadar, daca vrei sa continui sa folosesti produse cu mica, documenteaza-te foarte bine si cumpara doar de la brandurile responsabile.

Foto: Instagram/Cassie Amato