Nu cumpara niciodata un produs de ingrijire care contine aceste 3 ingrediente

1
De Teodora Tirca
2 oct. 2018

Cremele de ingrijire au evoluat mult in ceea ce priveste ingredientele si tehnologia folosite. Totusi, ai grija ca in produsele pe care le folosesti sa nu se strecoare aceste trei ingrediente toxice.

Deoarece consumatorii au devenit mult mai informati si vigilenti decat pe vremuri (in sfarsit am inceput sa ne uitam pe eticheta), brandurile tin sa mentioneze ca produsele „nu contin parabeni” – si, in timp ce multe dintre ingredientele daunatoare chiar apartin trecutului, unele dintre ele au fost inlocuite cu alternative aproape la fel de rele.

Alcoolul denaturat este unul dintre ingredientele care ma deranjeaza in multe dintre produsele de ingrijire pe care le gasesc pe rafturi, insa pagubele pe care le produce nu sunt atat de mari incat sa fie complet eliminat. Totusi, eu incerc sa-l evit, pentru ca pe termen lung provoaca uscarea si imbatranirea prematura a pielii, asa cum am invatat de la expertul in skincare Paula Begoun.

Alcoolul denaturat este folosit in cremele usoare, cu texturi gelate sau apoase, pentru ca ajuta la absorbtia rapida a produsului si la aspectul mat de dupa aplicare. Daca e printre ultimele ingrediente de pe eticheta, inseamna ca doza este foarte mica, deci esti in siguranta.

Dar hai sa trecem la adevaratii inamici ai pielii, cei pe care trebuie sa-i ocolesti cu orice pret.

1. Phenoxyethanol

Asa cum spuneam, cumparatorii au devenit mai constienti de ingredientele pe care produsele lor de ingrijire le contin si au inceput sa le evite pe acelea care pot dauna pielii si intregului organism. De aceea, companiile au fost nevoite sa strecoare „inlocuitori” pe care publicul larg inca nu-i cunoaste foarte bine. Unul dintre conservantii pe care ii vei gasi pe eticheta (in crema hidratanta, gelul de dus si chiar in unele produse de machiaj) este phenoxyethanolul, care mai poate aparea si sub denumirea de ethylene glycol monophenyl ether. Unele studii demonstreaza ca are un efect toxic asupra corpului atunci cand este absorbit in doze moderate.

In Japonia, acest ingredient a fost interzis in toate produsele de cosmetica, in timp ce in restul tarilor este permisa o concentratie de 1%.

2. Aluminium

Unele studii leaga aluminiumul de cancerul de san si unele afectiuni ale creierului. Aluminiumul sub forma de pudra este cel mai adesea folosit in antiperspirante. Acesta este considerat de specialisti o neurotoxina care poate cauza iritatii ale pielii, tulburari endocrine, iar testele pe animale arata ca duce la defecte ale fatului. Incearca sa gasesti o varianta mai naturala pentru a inlocui antiperspirantul pe care il folosesti acum daca acesta contine o doza mare de aluminium.

3. Formadelhida

Este o chimicala cancerigena cunoscuta, care a fost corelata cu boli grave precum leucemia, ciroza, cancerul de piele si cancerul pancreatic. Se gaseste de obicei in lacul de unghii, lipiciul de gene si tratamente care indreapta parul. Din nou, incearca sa gasesti alternative care nu contin acest ingredient toxic, mai ales ca ai mai multe optiuni ca niciodata.

Foto: Shutterstock.com