Parfumul sofisticat purtat de Regina Maria in 1922 se relanseaza intr-o forma moderna

1
De Teodora Tirca
23 sept. 2019

Casa de parfumuri Houbigant Paris a creat in 1919 parfumul unei regine: „Mon Boudoir” a devenit aroma-semnatura a Reginei Maria a Romaniei cativa ani mai tarziu.

Regina Maria a acceptat sa reprezinte intreaga gama Mon Boudoir, ce continea pomada, sapun si parfum, devenind astfel „primul monarh care a facut reclama la un parfum”.

Houbigant este de altfel o casa de parfumuri cu o istorie bogata in Franta, fiind cunocuta pentru parfumurile create pentru nobilii acelor vremuri. A fost infiintata in secolul al 18-lea de Jean-Francois Houbigant, care la numai 23 de ani a creat Eau D’ Houbigant, parfumul legendar devenit preferatul aristocratilor. Nu e de mirare ca Regina Maria a ales sa reprezinte Casa Houbigant, desi multe alte case de parfum si-au dorit sa lucreze cu ea in acele vremuri.

View this post on Instagram

Locul meu preferat e acasa🏡

A post shared by Maria a Romaniei (@regina_mariaaromaniei) on

Cele mai interesante 5 parfumuri de designer pe care sa le porti toamna aceasta

La moartea Reginei, in 1938, Houbigant a retras de pe piata parfumul Mon Boudoir in semn de omagiu pentru aceasta. Si tot in semn de omagiu, celebra casa de parfumuri relanseaza acest parfum etern feminin, la 100 de ani de la Conferinta de Pace de la Paris.

Houbigant Mon Boudoir 2019, EDP 100 ml, 989 lei, beautik.ro

Am avut onoarea de a sta de vorba cu Carlos Dogliani, directorul Casei Houbigant, despre istoria parfumului Mon Boudoir si despre ce aduce nou acum, in 2019.

Andreearaicu.ro: Care e cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stim despre parfumul Mon Boudoir?

Carlos Dogliani: Cred ca oamenii trebuie sa stie ca Mon Boudoir 2019 este o reinterpretare a unui parfum iconic al Casei Houbigant, o casa de parfumuri cu o istorie bogata, ce exista de patru secole. Mon Boudoir este aroma reprezentativa a Casei de la inceputul acestui secol, creata de unul dintre cei mai faimosi parfumieri francezi, Robert Bienaimé. Tocmai de aceea am vrut sa recream acest parfum clasic inimitabil si atat de iubit. Acesta face parte dintr-o colectie noua pe care am creat-o pentru Houbigant, numita „Collection Privé”, ce contine de asemenea si alte produse reprezentative pentru Casa, cum ar fi familia „Quelques Fleurs”.

AR: Ce a insemnat pentru Casa Houbigant la vremea aceea colaborarea cu Regina Maria pentru Mon Boudoir?

CD: Casa Houbigant a fost dintotdeauna foarte strans legata de figurile regale europene ale acelor vremuri si a creat inca de la inceput parfumuri pentru familiile regale din Versailles. De asemenea, pentru casa regala britanica – si chiar pentru cea din Rusia. Desigur, Romania nu a fost o exceptie.

Regina Maria a Romaniei a „adoptat” acest parfum ca si cum ar fi fost al ei, iar atunci cand Houbigant i-a propus sa devina imaginea parfumului in 1922, a acceptat bucuroasa. Se pare ca a folosit Mon Boudoir pana la moartea ei, in 1938, atunci cand Houbigant a retras de pe piata parfumul, din respect pentru memoria ei.

AR: Cum se diferentiaza Casa Houbigant de alte case de parfumuri?

CD: Cred ca Houbigant este o parte foarte importanta a istoriei moderne a parfumului. A fost unul dintre primele branduri care au inovat modul in care se fac parfumurile, iar aceasta istorie este prezenta in parfumurile de care ne bucuram astazi. Cred ca mostenirea Houbigant este inovatia in ceea ce priveste aceasta industrie. Casa a creat de-a lungul timpului multe produse considerate unice in istoria parfumului, cum ar fi „Quelques Fleurs Royale”.

Parfumurile preferate ale femeilor din familia regala

AR: Care sunt notele care fac parfumul Mon Boudoir cu adevarat de neuitat?

CD: Houbigant a incercat sa recreeze pe cat posibil aroma originala pe care a purtat-o Regina Maria in 1922, insa Mon Boudoir de azi poate fi considerat o reinterpretare moderna. Oricat ai incerca, nu poti obtine aceeasi aroma ca acum aproape 100 de ani, pentru ca materia prima s-a schimbat, metodele de extractie din plante s-au schimbat… Intentia a fost de a pastra cat mai mult din personalitatea versiunii originale a parfumului, insa intr-un stil modern, actual.

View this post on Instagram

Classy and sassy #influencer #can'tmesswithme

A post shared by Maria a Romaniei (@regina_mariaaromaniei) on

Vechiul parfum facea parte din categoria „ambra delicata”, iar versiunea noua face parte din aceeasi categorie. Buchetul floral de mijloc a fost pastrat: iris, violeta, trandafir si Ylang-Ylang, pentru aroma sa senzuala. A fost, desigur, modernizat prin adaugarea notelor picante, care pun in valoare prospetimea bergamotei, si prin notele de baza: ambra si mosc moderne.

AR: Ce spune azi „Mon Boudoir” despre femeia care-l poarta?

CD: Parfumul fost creat ca un omagiu pentru Regina Maria a Romaniei, pentru a celebra aceasta femeie cu o personalitate extraordinara. La vremea aceea era considerata o femeie foarte puternica si altruista. Era indragostita de arta, ii placea sa scrie, este cunoscuta pentru campaniile de ajutorare a soldatilor romani in Primul Razboi Mondial. Insa in acelasi timp era foarte romantica, se spune ca a fost indragostita de mai multe ori… Deci a fost de asemenea o femeie careia ii placea sa traiasca viata din plin. Cred ca Mon Boudoir este expresia acestei femei cu o personalitate complexa.

Foto: Shutterstock.com