20 de minute care iti pot salva viata

screening mamar
1
De Andreea Raicu
15 oct. 2020

O conferinta de job prin Zoom: 30 de minute. O intalnire cu o prietena la o cafea la pranz: 45 de minute. O mamografie care iti poate salva viata: 20 de minute.

Foarte multe femei amana acest test rapid, dar critic, de foarte multe ori. Potrivit Eurostat, in Romania, doar 0,2% din femeile cu varsta de peste 50 de ai merg la screening. Viata se intampla in ritmul ei teribil de rapid si parca niciodata nu gasim timp sa facem acea programare. Sau o facem si o anulam pe ultima suta de metri pentru ca a aparut ceva urgent. Ceva esential. Ceva ce noi credem ca nu suporta amanare. Avem deadline-uri, avem job-uri solicitante, avem resposabilitati de familie. Toate aceste lucruri sunt importante, da, dar de ce propria noastra sanatate, propria noastra viata, nu sunt si ele in topul prioritatilor noastre?

Cunosc atatea femei care nu si-au daruit cele 20 de minute necesare pentru o mamografie decat poate un pic cam prea tarziu. Iar experientele lor mi-au demonstrat din nou si din nou cat de important este sa ne rupem o bucatica din timpul nostru de zi cu zi pentru a merge la doctor si a avea grija de sanatatea sanilor nostri.

Cancerul de san este printre cauzele principale de mortalitate in randul femeilor.

Conform ultimului raport de tara al Globocan, in 2018 au fost inregistrate aproape 10.000 de noi cazuri de cancer mamar si aproape 3.400 de decese cauzate de aceasta boala. Dar ceea ce este cel mai tragic este ca 80% dintre cazurile de san sunt depistate cand deja este prea tarziu, iar tratamentul nu mai poate produce vindecarea, ci doar prelungirea duratei de viata.

Detectarea timpurie este esentiala pentru o rata mare de supravietuire si pentru a beneficia de optiuni de tratament mai bune. Asa ca te rog sa pui mana pe telefon si sa dai acel telefon care iti poate salva viata. Daca nu-ti faci timp pentru asta, s-ar putea sa nu mai ai timp pentru nimic. In fiecare zi, cel putin o femeie isi pierde viata din cauza cancerului mamar nedepistat la timp. In fiecare zi, o femeie pierde ani din viata pentru ca nu si-a permis sa “piarda” 20 de minute pentru o mamografie. Pentru ca a crezut ca va avea mai mult timp maine, peste un an, peste o vreme.

Tocmai de aceea m-am bucurat enorm cand am aflat de campania Provident “20 de minute pentru viata ta”, care si-a propus sa creasca nivelul de constientizare in ceea ce priveste beneficiile unui screening mamar. Si da, au dreptate: 20 de minute inseamna, uneori o viata. 20 de minute doar pentru tine te pot salva si-ti pot prelungi timpul petrecut pe aceasta lume, alaturi de familie si de cei dragi tie.

Ce-mi place la aceasta campanie, insa, este faptul ca cei de la Provident au luat decizia de a inspira prin exemplu.
Pentru ca au peste  1.400 de angajate – adica 70% din colectivul de munca al companiei – si pentru ca mai bine de o treime dintre acestea au varsta de peste 50 de ani si multe dintre ele activeaza in mediul rural, unde accesul la o mamografie este adesea ingreunat, le-au oferit gratuit un screening pentru depistarea cancerului la san printr-o campanie interna derulata in ultimul an. Rezultatele au fost uimitoare: 830 de angajate Provident au efectual screeningul pentru cancer mamar in 23 de locatii din intreaga tara – acolo unde nu exista clinici Regina Maria, compania a organizat screeningul in locatii proprii, cu echipamente si medici din cadrul retelei de sanatate Regina Maria.
Inspirati de eficienta acestei initiative interne, cei de la Provident au facut inca un pas si au pornit o campanie de preventie a cancerului de san, impreuna cu cei de la Regina Maria. Pana la finele anului, toate femeile beneficiaza de o reducere de 25% la mamografiile efectuate in clinicile Regina Maria din tara. In plus, pana in 30 noiembrie, clientii Provident (dintre care majoritatea sunt femei si multe dintre ele in grupele de varsta de risc) beneficiaza de 30% reducere la mamografii, tot in cadrul clinicilor Regina Maria. Asa ca acum chiar nu mai ai niciun motiv sa amani: inscrie-te la control, beneficiaza de discount si da-ti cele 20 de minute salvatoare.
Mi-as dori ca mai multe companii sa urmeze exemplul lui Provident si sa initieze astfel de campanii pentru bunastarea angajatelor lor. E atat de important. E esential chiar. Pentru ca poate fi vorba de salvarea unor vieti.
Foto: Alex Rosieanu