Parfumurile expira? Care este perioada de valabilitate si cand nu ar mai trebui sa le folosesti

1
De Denisa Toma
24 dec. 2019

Cand gasesti un parfum care ti se potriveste perfect si de care simti ca esti pur si simplu obsedata, ai senzatia ca ai castigat la loterie!

Prin urmare, dupa ce ai investit in parfumul preferat, vrei sa faci tot ce iti sta in putinta ca sa-l pastrezi cat mai mult. Insa unele obiceiuri ar putea sa afecteze structura chimica a parfumului tau si ar putea sa-l faca sa expire mai repede.

Ce se intampla cand parfumul tau expira?
Perioada tipica de valabilitate

Cei mai multi producatori recomanda sa arunci parfumul dupa o perioada de unu pana la trei ani (termenul este scris pe ambalaj). Dar din moment ce expirarea parfumurilor nu este acelasi lucru cu expirarea produselor alimentare, este uneori in regula sa folosesti in continuare parfumul pana la patru sau chiar cinci ani.

Cum iti alegi parfumul in functie de ocazie

Amandine Pallez, director de creatie in cadrul Bvlgari Parfums, declara pentru byrdie.com ca parfumurile au intr-adevar o perioada de valabilitate. „Nu exista o regula stricta”, spune specialista.

Oxidarea

„Din experienta mea am descoperit ca parfumurile nu isi pierd intensitatea, dar mirosul tinde sa devina oxidat, uneori cu o tenta acra, acida, metalica sau cu note de plastic”, spune Amandine Pallez. Cu alte cuvinte, prea mult oxigen in sticla cu parfum poate altera moleculele parfumului, ceea ce afecteaza mirosul.

„Oxidarea este produsa in notele de top precum cele citrice, arome care sunt supuse acestui risc, dar si de uscarea parfumului”, explica specialista. Anumite formule sunt mai predispuse la oxidare, acesta fiind motivul pentru care unele parfumuri rezista mai mult decat altele. „Am observat ca parfumurile care contin arome de chiparos si o concentratie mai mare de patchouli se altereaza mai repede”, adauga Pallez.

Ce tipuri de parfumuri au o durata de valabilitate mai mare?

Cele mai longevive arome au o stabilitate chimica mai mare. „Notele lemnoase, de ambra sau piele sunt stabile, chiar si dupa trei ani”, spune specialista.

5 trucuri de care frantuzoaicele tin cont cand folosesc parfumul

Parfumurile cu un continut ridicat de alcool au tendinta de a rezista cel mai bine in timp pentru ca alcoolul previne oxidarea moleculelor aromatice. Te-ai putea gandi ca alcoolul este un ingredient de evitat in produsele cosmetice, dar nu este valabil si in cazul parfumurilor. Alcoolul este principalul ingredient care asigura conservarea unui parfum. „Este vorba in special despre colonie sau apa de toaleta care au o concentratie de alcool de 90%”, spune Pallez. „Cu cat un parfum este mai putin concentrat, cu atat are o durata de viata mai mare. Un parfum contine de obicei intre 70 si 90% alcool, ce are efect de conservant”, adauga specialista.

Aceste parfumuri au tendinta de a expira sau a-si pierde intensitatea cel mai repede:

parfumurile naturale
parfumurile fara alcool
parfumurile pe baza de ulei
parfumurile cu note de patchouli si citrice

Desi parfumurile „curate” sunt tentante pentru cei care vor sa foloseasca produse non-toxice in rutina de infrumusetare, aceste parfumuri isi pierd intensitatea cel mai repede. „Daca un parfum nu contine alcool, care are efect conservant, va avea o valabilitate mai mica. Moleculele naturale sunt de obicei mai putin stabile decat cele sintetice”, declara Pallez.

3 mituri despre parfumuri pe care le credem toate, dar care nu sunt adevarate

Trucuri pentru ca parfumul tau sa reziste mai mult:

Pastreaza-l intr-un loc intunecos

Poate ca ti se pare dragut sa-ti tii parfumul pe masuta de machiaj sau langa fereastra, dar este cel mai nepotrivit loc in care il poti pastra. Pallez spune ca lumina va afecta integritatea moleculelor de parfum si ii fac compozitia instabila si predispusa la oxidare.

Tine-l departe de sursele de caldura

Si caldura degradeaza moleculele de parfum. Specialista recomanda sa tii parfumul la o temperatura mai mica de 15 grade Celsius.

Foloseste-l pana cand sticla se goleste

„Cand este pe jumatate gol, cantitatea de oxigen din interior creste riscul de alterare. Nu este usor pentru consumatorii din ziua de azi, care au tendinta de a avea in medie patru tipuri diferite de parfumuri acasa, pe care le alterneaza”, spune specialista. Ea recomanda sa alternezi parfumurile numai atunci cand sticla este aproape goala, in special in cazul parfumurilor foarte concentrate.

Pastreaza parfumul intr-un dulap inchis

Cu tevi de apa, umiditate si caldura, baia nu este locul ideal in care sa-ti pastrezi colectia de parfumuri. In schimb, incearca sa le tii in raftul cu lenjerie sau dulapul cu haine, departe de surse de lumina. O alta varianta este sa tii parfumul in cutia lui originala, in birou sau dormitor.

Foto: Getty Images.