3 mituri despre parfumuri pe care le credem toate, dar care nu sunt adevarate

1
De Ingrid David
24 feb. 2019

Cu tenta florala, dulce sau fresh sau chiar cu note usor masculine, parfumul trebuie sa ne reprezinte personalitatea. Sau cel putin personalitatea din acest moment, pentru ca gusturile se mai schimba cu vremea. Insa parfumul spune multe despre noi.

In ciuda istoriei sale indelungate si a faptului ca avem senzatia ca stim tot despre parfumuri, lucrurile nu stau chiar asa. Un parfum nu e un sunet. E o aroma, o esenta care se schimba putin in timp. Ceea ce pulverizam dimineata, pe pielea curata, nu miroase la fel pe pielea noastra pe la amiaza. Asta pentru ca moleculele din lichid sunt modificate pe parcursul zilei de caldura corpului nostru. O schimbare mare poate fi cauzata si de locul in care tii parfumul – de depozitare poate depinde rezista lui pe piele, dar si valabilitatea in timp.

7 trucuri care potenteaza aroma parfumului tau

Acum, dupa ce ai aflat toate astea, este cazul sa afli si care sunt cele trei mituri in care crede toata lumea, dar care nu sunt adevarate.

Mitul 1. Testerul este edificator.

Cand cauti un parfum nou, primul lucru pe care il faci in magazine este sa pulverizezi lichid pe cartonasul pus la dispozitie de angajate. Apoi, in functie de preferinte, alegi unul sau mai multe parfumuri. Se pare insa ca nu e chiar asa de usor. Un parfum nu se cumpara cu una, cu doua.  Biofizicianul Luca Turin, recunoscut la nivel mondial pentru „nasul sau fin“, si apreciat specialist in parfumuri, sustine ca simtul mirosului poate fi explicat prin… vibratii.

Ghid complet: cum iti alegi parfumul in functie de sezon?

Intr-una dintre cartile sale, Turin recomanda ca, inainte de a cumpara un parfum, sa mirosim pana la 10 esente pe cartonase, iar apoi sa testam doua dintre acestea direct pe piele. Specialistii ne mai sfatuiesc sa luam acasa betisoarele de hartie aromate si sa verificam, din cand in cand, cum se schimba parfumurile. Cele mai multe se schimba in cel mult 20 de minute. Mai ales ca mediul inconjurator (temperatura, umiditatea etc) poate avea un efect major asupra parfumului. Asa ca e posibil ca parfumul sa miroasa diferit atunci cand il pulverizam acasa.

Mitul 2. Incerci parfumul la incheietura

Unul dintre gesturile obisnuite atunci cand iti iei un parfum este sa pulverizezi putin la incheietura mainii si apoi sa freci usor de cealalta incheietura. Se pare insa ca acest gest nu este de ajutor daca vrem sa alegem un parfum. Specialistii sustin ca frecarea incheieturilor produce caldura, care duce la evaporarea rapida a moleculelor din parfum. Asa ca, mai degraba, atingeti usor incheietu­rile, dupa ce ati pulverizat parfum pe ele.

Un alt sfat primit de la specialisti ar fi acela sa pulverizam cel mult doua sau trei pufuri de parfum fie in spatele lobului urechii (in zona in care se afla de obicei cerceii), fie in spatele genunchilor. Pentru ca parfumul sa tina mai mult, pielea trebuie sa fie intens hidratata. Important: Nu agita niciodata parfumul! Daca faci asta, aerul va fi incorporat in parfum, iar esentele vor rezista mult mai putin.

10 cele mai feminine parfumuri care te pregatesc pentru primavara

Mitul 3. Parfumurile rezista la nesfarsit

100% fals. La fel ca fardurile, si parfumul expira. Si probabil mai repede decat ti-ai imaginat! Daca ai niste sticlute cu parfum pe care le-ai descoperit dupa ani de zile, miroase-le inainte de a le folosi. Esenta s-ar putea sa fie atat de compromisa, incat sa nu mai fie pe placul tau. Cei mai mari dusmani ai parfumurilor sunt lumina, caldura si umiditatea. Deci, daca vrei ca parfumul tau sa reziste mai mult, nu-l tine in baie! Si tine minte: parfumurile pastrate in sticle nu tin mai mult de doi ani, cele in recipiente din aluminiu aurit intre cinci si opt ani. Ca sa fii sigura ca parfumul tau rezista mai mult, pastreaza-l la intuneric, intr-un loc uscat cu temperatura constanta.

Foto: Shutterstock.com