Retinolul: ingredientul anti-aging care da timpul inapoi pentru pielea ta

1
De Teodora Tirca
15 apr. 2019

Singurul lucru pe care expertii in skincare si-l mai doresc in ceea ce priveste retinolul este sa fi inceput sa-l foloseasca mai devreme.

Este adevarat ca retinolul este un ingredient anti-anging puternic – cel mai puternic, nu doar dupa umila mea parere, ci si a specialistilor in ingrijirea pielii. Putine femei stiu insa ca retinolul este un derivat al vitaminei A si, prin urmare, este mai bland si are o actiune mai lenta decat acidul retinoic.

Retinolul, acidul retinoic si pro-retinolul sunt toate forme ale vitaminei A, folosite in produsele de ingrijire a pielii gratie proprietatilor anti-imbatranire extraordinare. Dintre toate acestea, acidul retinoic este cel mai puternic, pentru ca pielea noastra il recunoaste si il preia imediat, astfel ca isi va face efectul mai rapid. Insa si efectele adverse (iritatiile, descuamarea, pruritul) sunt mai intense.

Niacinamida: ingredientul de care nu stiai ca ai nevoie pentru a vindeca acneea

Mie imi place mai mult retinolul, pentru ca are o textura mai eleganta, pielea il tolereaza mai bine – si ramane totusi un ingredient foarte puternic. In plus, este si mai accesibil – nu ai nevoie de reteta pentru a-l procura.

Pentru ce se foloseste?

Este considerat eroul anti-aging datorita abilitatii sale de a rezolva mai multe probleme ale pielii in acelasi timp. Retinolul este eficient in micsorarea si rafinarea porilor, reduce petele pigmentare, ridurile si liniile fine si imbunatateste textura pielii, gratie impactului direct pe care il are asupra celulelor. Acesta este si motivul pentru care creste productia de colagen intr-un mod impresionant, astfel incat pielea arata vizibil mai ferma si mai tanara dupa 6-8 luni. Asa cum spuneam, acidul retinoic ofera rezultate mai rapide (4-6 luni), dar este mai greu de folosit. Retinolul e chiar la mijloc, in timp ce pro-retinolul este un retinoid din noua generatie, mai slab si mai bland cu pielea.

In ciuda performantelor anti-aging, retinolul a fost initial folosit pentru tratarea acneei, cu rezultate remarcabile gratie capacitatii sale de a reinnoi pielea. De aceea poate fi folosit chiar si la 20 de ani, mai ales daca suferi de eruptii si puncte negre – vei primi in schimb piele curata si neteda, dar si beneficii anti-imbatranire.

Care sunt dezavantajele?

Primul lucru la care trebuie sa fii atenta atunci cand cumperi un produs cu retinol este ambalajul. Acest ingredient este foarte sensibil la aer si lumina, astfel ca trebuie sa vina intr-o sticluta care se inchide ermetic si care este opaca (nu permite luminii sa intre). Retinolul ambalat in recipiente tip borcan este complet inutil, pentru ca isi va pierde rapid proprietatile. Opteaza mai degraba pentru produsele in tuburi, in sticluta cu pipeta sau cu pompa.

Un alt dezavantaj ar fi iritatiile. Retinolul grabeste procesul natural de reinnoire a pielii, astfel ca aceasta se va descuama intens, mai ales in prima luna, pana ce tenul se obisnuieste cu acest ingredient. In timp, poti dezvolta rezistenta si il poti aplica fara neplaceri.

Cum folosesti retinolul astfel incat pielea ta sa-l tolereze fara iritatii?

Pentru a evita roseata si descuamarile (mai ales daca stii ca ai ten sensibil), incepe cu o doza mica de retinol (0,5%) si aplica-l o data pe zi, seara, de 2-3 ori pe saptamana. Dupa cateva saptamani poti ajunge sa-l aplici in fiecare seara.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l iei in calcul este ca din pacate nu toate femeile pot tolera retinolul. In timp ce majoritatea tenurilor se obisnuiesc cu el, altele au reactii destul de puternice si il vor respinge intotdeauna. E un fenomen rar, insa se poate intampla. Daca acesta este cazul tau, va trebui sa apelezi la alte produse anti-aging cu proprietati similare, minus iritatiile neplacute (acid lactic, niacinamida).

Cum se foloseste retinolul?

Retinolul este dezactivat de lumina soarelui, astfel ca nu are rost sa-l aplici dimineata. Aplica-l seara, pe pielea curata, evitand zona sensibila a ochilor – pe timpul noptii produsul va migra oricum pe toata fata, asa ca nu are rost sa-l aplici direct sub ochi. E posibil sa „arda” aceasta zona.

NU aplica retinolul in acelasi timp cu alte ingrediente puternice, asa cum sunt vitamina C sau acidul glicolic. Il poti combina insa cu succes cu acidul hialuronic, deoarece acesta ajuta la calmarea si hidratarea pielii.

Apoi, ia in serios aplicarea protectiei solare, chiar si in zilele fara soare – razele UV sunt oricum prezente si ataca pielea, mai ales pe cea sensibilizata de retinol. Daca nu aplici o crema cu SPF minimum 30 in fiecare dimineata, nu are rost sa incepi tratamentul cu retinol.

6 creme hidratante cu SPF care nu-ti incarca tenul

Iata, mai jos, cateva dintre cele mai eficiente produse cu retinol pe care le-am testat:

Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment, 30 ml, 285 lei

 

The Ordinary Retinol 0,5% in Squalane, 29 lei la Farmacia Tei

 

Pixi Lotiune tonica regeneranta cu retinol, 100 ml, 57 lei la Sephora

 

Institut Esthederm
Intensive Retinol Serum 15ml, 220 lei, redus de la 275 lei, Farmacia Tei

 

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM 30ml, 56 euro, Beautybay.com

Foto: Instagram/Talia Richman