Un hairstylist dezvaluie motivele ingrijoratoare pentru care n-ar trebui sa-ti smulgi firele albe de par

1
De Teodora Tirca
16 aug. 2022

Un hairstylist recunoscut la nivel mondial e ingrijorat de faptul ca multe femei (si barbati) isi smulg cu penseta firele de par alb care apar. Acest obicei poate face mult rau, spune el.

Motivul? Cu timpul, s-ar putea ca parul sa nu mai creasca deloc in acele zone si sa ramai cu „goluri” pe scalp.

Firele de par carunte sunt cauzate de faptul ca foliculul nu reuseste sa produca melanina si, prin urmare, sa capete culoare – un proces care este cel mai adesea cauzat de procesul natural de imbatranire si uneori de stres.

„Smulgerea poate traumatiza foliculul de par si il poti deteriora pana in punctul in care parul nu va mai creste la loc”, a declarat pentru Yahoo Trey Gillen, hairstylist si director creativ de educatie la Sachajuan.

„Daca iti smulgi in mod constant firele albe, trebuie sa stii ca traumele de smulgere repetate pot provoca si infectii, formarea de cicatrici si zone cu <<chelie>>”, mai spune expertul.

Lucruri la care am renuntat ca sa fiu fericita – Partea a II-a

Stresul contribuie enorm la incaruntirea parului

In 2020, oamenii de stiinta au demonstrat in sfarsit ceea ce intelepciunea conventionala ne spune de zeci de ani – ca stresul face ca parul sa incarunteasca. Si mai surprinzatoare este, insa, o alta descoperire: ca acest proces poate fi reversibil in cazul firelor albe aparute recent, relateaza cercetatorii de la Universitatea Columbia.

Reducerea stresului ar putea impiedica aparitia firelor de par alb, spun oamenii de stiinta, si spera ca in curand vor fi disponibile si tratamente medicamentoase care vor preveni acest proces.

5 sampoane cu ingrediente active care stopeaza caderea parului

Oamenii de stiinta cred ca la baza procesului de incaruntire stau modificarile cailor metabolice care formeaza proteinele din organism. Aceste cai sunt puternic influentate de hormonii produsi atunci cand o persoana este stresata si, prin urmare, ameliorarea stresului poate anula procesul.

„Datele noastre sustin cu tarie ideea ca imbatranirea umana nu este un proces biologic liniar si ireversibil si poate, cel putin partial, sa fie oprita sau chiar reversibila”, relateaza autorii studiului intr-un articol. Alti factori implicati in incaruntirea parului sunt fumatul, dieta si genele. Daca parintii tai au avut parte de multe fire albe devreme, e posibil sa experimentezi acelasi lucru. Daca nu, ai putea intarzia procesul de incaruntire renuntand la fumat si la alte obiceiuri nocive si consumad alimente sanatoase, bogate in antioxidanti.

Intre timp, asteptam si „pastilele magice” care ar putea impiedica sau intarzia semnificativ procesul de incaruntire.

Foto: depositphotos.com