10 cele mai neconventionale povesti de dragoste din filme

1
De Teodora Tirca
2 nov. 2023

In timp ce povestile de dragoste traditionale evoca emotii care ne sunt familiare, o schimbare a naratiunii, care exploreaza profunzimea si diversitatea relatiilor umane, este binevenita.

Povestile de dragoste traditionale sunt adesea previzibile si, desi au farmecul lor, uneori iti face bine sa iesi din cotidian si sa te lasi condusa intr-o poveste care iti da peste cap toate credintele despre dragoste.

Iubirile neconventionale au un farmec unic, pentru ca ne prezinta posibilitatile nemarginite ce se nasc intre doi oameni care dezvolta sentimente unul pentru celalalt in cele mai neobisnuite circumstante. Aceste povesti transcend asteptarile traditionale, prezentand perechi improbabile in circumstante extraordinare. Ele servesc ca o marturie a naturii complexe a iubirii, punand in lumina relatiile care se elibereaza de constrangeri si stereotipuri. Aceste naratiuni te vor emotiona cu adevarat si te vor pune pe ganduri.

The Age of Adaline (2015)

The Age of Adaline este unul dintre cele mai bune filme romantice din 2015. Cu Blake Lively si Harrison Ford in rolurile principale, acesta spune povestea Adalinei Bowman, o femeie care inceteaza sa imbatraneasca dupa un accident misterios din anii 1930. De-a lungul anilor, Adaline e condamnata sa-i urmareasca pe cei dragi imbatranind, ceea ce o obliga sa se izoleze pentru a-si pastra secretul. Lumea ei se schimba cand il intalneste pe Ellis Jones si se confrunta cu dilema morala de a-si dezvalui secretul.

The Lobster (2015)

The Lobster are o tenta dark, actiunea avand loc intr-o lume distopica in care cei singuri se confrunta cu un ultimatum: sa-si gaseasca un partener in 45 de zile sau sa se transforme intr-un animal. David (Colin Farrell) spera sa evite sa devina homar, animalul sau preferat, si construieste o legatura neasteptata cu Miopa (Rachel Weisz). In aceasta lume fictiva, dragostea se reduce la trasaturi superficiale si ciudatenii, reflectand conformismul societatii. Ceea ce face neconventionala legatura dintre protagonisti este autenticitatea sentimentelor lor intr-o lume care comercializeaza dragostea. Prin intermediul lor, The Lobster provoaca naratiunile traditionale de dragoste si arata rezilienta iubirii in circumstante restrictive.

Moonlight (2016)

Bazat pe piesa de teatru a lui Tarell Alvin McCraney si regizat de Barry Jenkins, Moonlight descrie povestea de dragoste dintre Chiron, un baiat care creste intr-un mediu aspru, si prietenul sau Kevin. Calatoria lui Chiron este despre descoperirea de sine si descoperirea iubirii intr-un mediu dur, cu reguli stricte, care nu te accepta asa cum esti. Aceasta naratiune se abate de la formula tipica de dragoste, concentrandu-se pe teme profunde de identitate, masculinitate si vulnerabilitate. Moonlight este un film LGBTQ+ care a schimbat cinematografia pentru totdeauna, iar povestea lui Chiron si Kevin provoaca stereotipurile asociate adesea cu relatiile romantice.

Secretary (2002)

Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) si E. Edward Gray (James Spader) se indragostesc in circumstante interesante in filmul din 2002. Lee, o femeie cu o istorie de auto-vatamare si depresie, se conecteaza cu domnul Grey, seful ei misterios si exigent. Ceea ce face povestea lor de dragoste atat de unica este dinamica de putere care ia nastere intre ei, culminand cu o relatie BDSM. Legatura lor este marcata de o explorare profunda a puterii, a vulnerabilitatii si a exprimarii afectiunii in alte moduri decat cele definite ca „normale”. Dorintele lor, amestecate cu sentimente profunde de grija, te provoaca sa te intrebi ce este, de fapt, iubirea.

“Hang the DJ” – Black Mirror

Chiar daca serialul este cunoscut pentru povestile sale distopice de groaza, Black Mirror are si cateva episoade cu final fericit. Un astfel de episod este „Hang the DJ” din sezonul 4, care prezinta povestea de dragoste dintre Amy si Frank. Ei se intalnesc intr-o societate in care un sistem sofisticat de dating le dicteaza relatiile romantice, oferindu-le o data de expirare dupa care nu se mai pot vedea. Desi algoritmul nu e de partea lor, cei doi provoaca sistemul si arata ca dragostea autentica nu poate fi constransa de forte externe.

True Blood

Neconventional este cuvantul perfect pentru a descrie serialul True Blood creat de HBO. Povestea de dragoste dintre Sookie Stackhouse (Anna Paquin) si Bill Compton (Stephen Moyer) este cel putin neobisnuita. Sookie este o chelnerita telepatica, in timp ce Bill este un vampir intr-o lume in care aceste creaturi coexista cu oamenii. Tensiunea sociala dintre oameni si vampiri, precum si complexitatea abilitatilor lor supranaturale, le ameninta dragostea in mod constant.

Brokeback Mountain (2005)

Filmul din 2005 exploreaza povestea tensionata de dragoste dintre Ennis (Heath Ledger) si Jack (Jake Gyllenhaal), doi cowboys care dezvolta o conexiune romantica pasionala in timp ce lucreaza impreuna in muntii Wyoming. Circumstantele prin care se unesc sunt neconventionale, dar dragostea pe care o impartasesc nu este diferita de orice alta poveste de dragoste. Din pacate, relatia lor se desfasoara pe fundalul unei societati conservatoare si homofobe din anii 1960 si 1970. Acest film ilustreaza lupta a doi barbati care doresc cu disperare sa-si exprime dragostea in mod deschis. Marcat de secret si dor, acest film frumos, dar trist, este o explorare a complexitatii dragostei si identitatii.

Her (2013)

Sa te indragostesti de un robot este cu siguranta neconventional. Her spune povestea conexiunii romantice dintre Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) si un sistem de operare AI numit Samantha (Scarlett Johansson). Este socant cum legatura dintre Theodore si Samantha transcende granitele fizice ale relatiilor traditionale. Conexiunea lor este marcata de intimitate emotionala profunda si conexiune intelectuala, provocand normele societale.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Eternal Sunshine of the Spotless Mind vorbeste despre conexiunea dintre Joel Barish (Jim Carrey) si Clementine Kruczynski (Kate Winslet). Amandoi sunt supusi unei proceduri de stergere a amintirilor unul despre celalalt dupa o despartire haotica. Pe masura ce relatia dintre Joel si Clementine este reimaginata de la sfarsit la inceput intr-o secventa suprareala, de vis, filmul provoaca ideea cum ca dragostea este construita doar pe fondul amintirilor fericite.

The Shape of Water (2017)

A te indragosti de un amfibian este cel putin neobisnuit. Contrastul izbitor dintre Elisa, o ingrijitoare muta si singuratica, si un amfibian din alta lume transforma iubirea intr-un concept greu de interpretat. Cel mai bun film al lui Guillermo Del Toro descrie o dragoste incontestabila ce creste in tacere, evidentiind legatura emotionala profunda care poate exista intre doua fiinte, indiferent de diferentele dintre ele. Filmul prezinta teme de acceptare si empatie si transmite mesajul ca dragostea nu cunoaste limite sau reguli.

Foto: PR