5 lectii de viata pe care le putem invata de la Roger Federer

1
De Roxana Dobrita
8 aug. 2018

Roger Federer este omul care le are pe toate. Si-a creat viata pe care si-a dorit-o, adesea facand alegeri contraintuitive la prima vedere.

E un om de familie. E “prea batran” ca sa mai fie campion – spun unii – dar el nu renunta, si bine face. Are o personalitate calda si modesta, desi este jucatorul de tenis care a detinut cel mai mult pozitia intaia in clasament. Federer isi face jocul dupa propriile reguli. E manat de propriile sale valori si asta il face sa fie un alt fel de campion.

Dar cum reuseste? Iata care sunt lectiile de viata pe care le poti invata de la el – si nu-ti trebuie superputeri sau un forehand de exceptie pentru a reusi.

E sincer cu sine

Federer e, poate, cel mai elegant jucator de tenis. New York Times spune despre jocul lui ca este “moale”, dar asta doar pentru ca el pare mereu relaxat si degajat cand joaca, in ciuda vitezei si a presiunii intense de a castiga. Akash Kapur i-a descris perfect, intr-un articol publicat in The New Yorker, stilul parca izvorat din vremuri demult apuse: “Talentul – acea nebuneasca gratie si fluiditate pe care David Foster Wallace o compara cu o experienta religioasa – e pe primul loc. Stilul lipsit de efort si bine slefuit al lui Federer, echilibrul si tinuta sa aproape perfecte, ne amintesc de vremurile trecute ale tenisului masculin, inainte ca gemetele si loviturile de forta sa preia controlul, vremuri cand jucatori ca Rod Laver si Ken Rosewall jucau pana la patruzeci de ani, daca nu mai mult.”

Desi jocul s-a schimbat – e mai mult despre puterea musculara si echipament – Federer continua sa-si faca jocul si sa-si respecte stilul si sa castige fiind el insusi.

Invata mereu

Sunt 5 ani intre ultimele trofee de la Wimbledon castigate de Roger Federer – 2012 si 2017. Oricine altcineva ar fi renuntat. El nu a facut-o. Pentru multa vreme a fost in umbra sarbului Novak Djokovic, dar pana la urma a descoperit ce trebuie sa faca pentru a-l invinge. A pierdut de multe ori impotriva lui Nadal, “eternul sau nemesis”, dupa cum il numesc cei de la CBS Sports, dar a invatat, cu rabdare si tenacitate, cum sa joace impotriva lui si a castigat. Nu se opreste niciodata din invatat.

“Federer a dovedit deja ca poate sa invete trucuri noi la o varsta inaintata, revenind dupa o operatie la genunchi si o pauza de sase luni, cea mai lunga din cariera sa. A dovedit deja ca poate sa-si imbunatateasca backhand-ul cu o mana, gasind astfel un antidot pentru jocul lui Nadal” – Christopher Clarey pentru The New York Times

Gaseste echilibru intre munca si familie

In loc sa aleaga mereu competitiile, Federer si-a creat un echilibru intre sport si viata personala. Cand a suferit operatia la genunchi, si-a petrecut majoritatea timpului cu familia, calatorind si stand in natura in Australia si Elvetia. Cand joaca, sotia sa si cei 4 copii stau cu el. De fapt, a zis ca nu ar putea face nimic din ce face fara familia sa. Tenisul e important, dar nu e totul.

Are rabdare

Federer nu are cea mai buna serva, dar are cea mai buna replica la servele puternice. La viteza cu care se joaca acum, nu ai timp sa planuiesti un atac in mod constient. Federer anticipeaza loviturile oponentilor sai aproape intuitiv, inainte de a avea timp creierul sa proceseze ce se intampla pe teren. E ca si cum vede ceea ce noi nu putem vedea. Asta este ceea ce Malcolm Gladwell numeste “instinctul jocului”. E rezultatul a mii de ore de antrenament care, conform lui Gladwell, creeaza consistenta. Psihologii numesc asta abilitatea noastra de a combina lucruri care se potrivesc si a le depozita in memorie sub forma unei singure unitati. E posibil ca acesta sa fie secretul din spatele abilitatii lui Federer de a ghici jocul oponentului si a-i raspunde intr-un mod aproape supraomenesc.

“Ceea ce delimiteaza atletii geniali de restul lumii nu e doar faptul ca sunt capabili sa faca ceva, ci capacitatea lor de a simti pattern-uri subtile, care altora le scapa” – Malcolm Gladwell pentru The New Yorker

Joaca cu bucurie

Ceea ce-l distinge pe Federer de restul jucatorilor este bucuria cu care se misca pe teren. Privindu-l simti cat de mult iubeste tenisul. Vrem sa fim inconjurati de oameni care sunt fericiti facand ceea ce le place. Ne inspira si ne fac sa ne dorim un sentiment si o atitudine similare.

Foto: Instagram – Roger Federer