7 semne toxice ca o persoana este „dependenta de drama”, potrivit unui psiholog

1
De Georgiana Dorobantu
13 oct. 2023

Cu totii stim pe cineva care pare sa fie intotdeauna sursa dramei. Este acel gen de persoana care are mereu o nemultumire, ceva de reprosat sau i se intampla tot timpul ceva, chiar si cand vine vorba de activitati banale.

De fapt, spune pentru Make It psihologul Scott Lyons, o astfel de persoana este dependenta de drama, iar comportamentul sau indica faptul ca se simte singura sau vrea cu disperare sa detina controlul in viata.

Iata care sunt cele sapte semne ca o persoana din viata ta este dependenta de drama si ce poti face pentru a te proteja de comportamentul sau toxic:

Lasa impresia ca totul este o urgenta

Persoanele dependente de drama simt ca lipseste ceva daca nu au permanent acea stare de „urgenta”. Pentru a trai permanent drama, isi creeaza o viata care este plina la maximum de angajamente, proiecte si deadline-uri. Chiar si cele mai banale activitati de zi cu zi au aceasta intensitate, iar taskuri simple par sa fie pentru ele dificile si coplesitoare.

Foloseste un limbaj exagerat

Va incerca sa-ti atraga atentia folosind cuvinte care exagereaza gravitatea unei situatii („extrem de rau” in loc de „rau”) sau metafore („s-a uitat prin mine de parca nici nu as fi existat” in loc de „m-a ignorat”). Si ca sa se asigure ca ii acorzi atentie, va folosi gesturi si expresii faciale dramatice in timp ce iti vorbeste.

Trebuie sa fie in centrul atentiei

Oamenii care au o inclinatie catre drama raman foarte rar pe margine sau in culise. Chiar si cand isi suprima nevoia de a fi in centrul atentiei, nu o fac pentru prea mult timp. Sa fie in centrul atentiei si persoana asupra careia este indreptata atentia tuturor ii face sa se simta importanti.

Povesteste iar si iar aceleasi intamplari cu o intensitate exagerata

Repovestind aceeasi intamplare emotionala diferitelor audiente ii permite sa se elibereze de tensiune. De asemenea, se intampla adesea sa adauge diferite variatii situatiei originale, spune psihologul.

Se concentreaza pe elementele negative sau spectaculoase din vietile altora

Persoanele dependente de drama sunt absorbite de ceea ce se intampla in vietile altora. Fie ca este vorba de rude, prieteni, cunostinte sau celebritati, sunt intotdeauna la zi cu toate informatiile si au tendinta de a discuta mult despre ceilalti.

Sunt extrem de preocupati sau blocati in propria poveste

Ca vedeta oricarui show, au nevoie de interactiune unidirectionala cu un public – oameni al carui singur rol este acela de a fi martori la drama. Cu alte cuvinte, cei dependenti de drama nu pot renunta la o poveste buna daca le aduce audienta.

Simt ca nu detin controlul

Incapacitatea de a controla (sau prezice) ce se intampla in lumea externa le creeaza senzatia ca sunt neajutorati si coplesiti. Este ceva cu care ne confruntam cu totii, dar este o problema acuta in cazul celor cu predispozitie catre drama. De exemplu, sa spunem ca ai iesit pe drumul gresit dintr-un sens giratoriu. Pentru multi oameni este o mica greseala sau o incurcatura. Dar pentru cei dependenti de drama este o catastrofa nedreapta care li s-a intamplat lor.

Cum sa gestionezi relatia cu o persoana dependenta de drama

Daca recunosti semnele, vei fi constienta de faptul ca ai de-a face cu o astfel de persoana ceea ce te va ajuta sa faci fata mai bine situatiei. Scopul principal este acela de a te nu te lasa atrasa in drama creata si de a nu te simti epuizata emotional de o persoana cu astfel de tendinte.

Iata cateva trucuri, oferite de psiholog:

 

1. Regandeste-ti raspunsul

Cand cineva da semne ca incepe un ciclu al dramei, spune-ti aceste afirmatii care te vor ajuta sa faci un pas in spate:

„Se afla din nou in acea stare in care simte nevoia sa creeze drama”
„Incearca sa evite ceva foarte dureros prin acest comportament”
„Adopta acest comportament intens pentru ca isi doreste sa fie vazut/auzit”

Nu inseamna ca ii cauti scuze, ci te va ajuta pe tine sa eviti sa fii atrasa in drama, dar in acelasi timp sa fii un interlocutor plin de compasiune.

2. Clarifica ce esti dispusa sa asculti

Stabileste limite si explica ce esti dispusa sa asculti si ce nu:

„Am o perioada dificila si nu pot sa ma concentrez pe asta acum.”
„Pot asculta ce s-a intamplat, dar nu am capacitatea sa ascult cine ar putea fi de vina sau de ce s-a intamplat.”
„Acum nu este un moment bun. Putem discuta despre asta mai tarziu?”

Stabilind limite clare, dar cu compasiune, te va ajuta sa te simti mai bine si in acelasi timp ii va permite celui dependent de drama sa scada intensitatea pe care o simte in acel moment.

3. Distanteaza-te

Adevarul este ca uneori tot ce poti sa faci este sa pleci si sa pui capat relatiei, spune psihologul, dar in alte cazuri nu este posibil, mai ales daca este vorba de rude si persoane foarte apropiate. Insa trebuie sa iei decizia constienta de a-ti reintoarce energia si atentia catre tine.

Foto: depositphotos.com