Actrita Mirela Zeta, despre Festivalul de Teatru Tanar Ideo Ideis: „Nimeni nu te poate invata sa traiesti, ci mai degraba poate impartasi o parte din el cu tine”

1
De Teodora Tirca
17 aug. 2021

Mirela Zeta este, pentru al doilea an la rand, mentor la Ideo Ideis, Festivalul National de Teatru Tanar, cel mai mare eveniment dedicat educatiei alternative pentru liceeni, aflat in 2021 la cea de-a doua editie.

Timp de o saptamana, in perioada 9 – 15 august, comunitati de liceeni din 9 orase au avut parte de o experienta intensa de explorari personale, prin teatru si arte alaturate si de acel spatiu in care adolescentii isi pot alinia viitorul cu sperantele si nevoile specifice varstei, prin exprimare artistica.

Mai multe despre experienta festivalului poti afla din interviul cu Mirela Zeta, mentor al trupei de teatru din Alexandria.

Mirela, esti din nou mentor la Festivalul de teatru tanar Ideo Ideis. Ce inseamna pentru tine sa lucrezi cu adolescenti interesati de artele spectacolului?

Este o mare bucurie sa ma intalnesc cu oameni care isi doresc sa mearga pe acest taram vast al cunoasterii artei teatrale dar si cinematografice. De altfel, este un moment bun pentru mine, de aducere aminte sau de evaluare a ceea ce am invatat la randul meu de la colegi, profesori si de la simplele intalniri la bere dupa repetitiile de la clasa.

Ce ti s-a parut ca aduce nou editia din 2021 fata de cea de anul trecut?

Cred ca Ideo Ideis are o identitate clara formata in timp cu grija, bucurie, sustinere dar si responsabilitate. O intamplare frumoasa care s-a conturat in jurul adolescentilor dornici sa puna intrebari. Ei reprezinta noutatea an de an si, evident, temele propuse de festival.

Ca in fiecare an, festivalul mizeaza pe explorarea personala a adolescentilor prin teatru si arte alaturate. Ce crezi ca inseamna aceasta explorare pentru tineri si de ce e ea importanta?

Nu stiu ce inseamna acum pentru tineri experienta la Ideo. Poate pentru unii inseamna o vacanta sau o intalnire, sau poate un moment de claritate, sau poate un prilej de evadare, dar cred ca, oricare ar fi motivul participarii lor acolo, valoros este timpul trait.

Cum erai ca adolescenta? Care au fost sursele si resursele tale de a explora realitatea?

Adolescenta mea s- a petrecut, ca tot veni vorba de timp, in vremuri marcate de comunism chiar dacarevolutia avusese loc deja, cu oameni confuzi si speriati, victime ale unui sistem extraordinar de dureros pentru majoritate. Mi-am gasit resursele necesare pentru a traiin lume, incercand si esuand.

Care sunt metodele tale de lucru cu tinerii? Cum ti s-a rafinat simtul de a-i aborda in timpul petrecut cu ei de la editia anterioara a Ideo Ideis si pana acum?

Ionesco spunea: sunt multe lumi in lumea lor iar realitatea era necunoscutain anii adolescentei. Timpul petrecut cu cei care vin la festival este pretios iar metoda cea mai buna este onestitatea cu care lucrezi. Sper si vreau sa cred ca simturile mele, rafinate sau nu, exista dincolo de prejudecatasi sunt gata sa se recunoasca in preajma altor simtiri. I-am abordat pe cei de langa mine cu emotie si curiozitate in ciuda imensului necunoscut, oameni cu care sper sa ma intalnesc pe scenasi sa construim alte realitati sau poate chiar aceeasi poveste.

Dincolo de curiozitate, de ce simti ca participa atat de multi adolescenti an de an la festival?
Ce face Ideo Ideis cu adevarat special?

Adolescentii, dincolo de curiozitate, au tot timpul in fata pentru a isi infrumuseta existenta. Ideo este un loc pentru asta.

Care sunt momentele, sau revelatiile personale pe care ti le vei aminti cu drag?

Este al doilea an in care particip si cred ca revelatia a fost ca nimeni nu te poate invata sa traiesti, ci mai degraba poate impartasi o parte din el cu tine in continua miscare a noastra si a tot ce suntem cand suntem.

Foto: PR.