Care sunt cei mai bine vanduti artisti romani in lume: lucrari de sute de mii si milioane de euro

1
De Cristina Tudor
28 apr. 2021

Piata de arta este printre putinele care nu a avut foarte mult de suferit de pandemie.

Licitatiile s-au mutat in mediul online, iar in acest fel si-a facut intrarea in aceasta zona un public nou, de 30-40 de ani. China, SUA si Marea Britanie detin impreuna mai mult de trei sferturi din piata mondiala, iar printre tranzactiile de milioane de euro isi fac loc din cand in cand si lucrari ale unor artisti romani. Iar de pe lista cu cei mai bine vanduti artisti romani nu lipseste numele care face furori in ultimii ani peste hotare, Adrian Ghenie.

Cei mai bine vanduti artisti romani – Constantin Brancusi

E greu in acest moment sa-ti imaginezi ca va veni prea curand vreun artist roman care sa se apropie de performanta obtinuta de operele lui Constantin Brancusi. Una, in mod special. La jeune fille sophistiquée, singura lucrare din bronz care o infatiseaza pe scriitoarea si activista anglo-americana Nancy Cunard, a fost vanduta in 2018, la New York pentru suma de 52,9 milioane de euro.

Revelatia picturii contemporane romanesti – Adrian Ghenie

Pictorul roman stabilit in Germania este o revelatie pentru pasionati. Colectionarii nu dau inapoi cand vine vorba sa plateasca cateva milioane de euro pentru o lucrare de-a lui. Chiar zilele trecute au fost vandute 2 tablouri de-ale lui Adrian Ghenie, la o licitatie organizata de Sotheby`s Hong Kong, pentru 6,2 milioane de euro.

Self-Portrait in 1945 este un ulei pe panza realizat de artistul roman in 2015, provenit de la Nicodim Gallery, din Los Angeles si a fost cumparat acum pentru suma de 1,15 milioane de euro. The Trip, o alta lucrare in ulei pe panza a fost pictat in 2016 si a ajuns la licitatie dintr-o colectie privata. A fost la mare cautare avand in vedere ca lucrarea a fost cumparata pana la urma cu suma de 5,14 milioane de euro.

Nu aceasta detine insa recordul in ceea ce priveste suma de achizitie a unui tablou realizat de Adrian Ghenie. Nickelodeon este cea de-a doua cea mai scumpa lucrare a unui artist roman.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.