Tudor Chirila: „ISRAEL A VACCINAT 60% DIN POPULATIE. NU NE UITAM UN PIC LA LUCRURILE ASTEA?”

1
De Anyta Andrei
28 apr. 2021

Fiecare dintre noi a fost afectat de pandemie in moduri diferite.

In cadrul emisiunii #NEXTHASHTAG a proiectului Romanian Creative Week (dedicat industriilor creative romanesti, ce va fi organizat la Iasi in perioada 2 – 6 iunie 2021), jurnalista Irina Pacurariu a stat de vorba cu Tudor Chirila despre impactul primului an de pandemie asupra vietii lui, dar si despre cum crede el ca va evolua situatia in urmatoarea perioada.

Intrebat despre perspectiva pe care o are asupra posibilitatii redeschiderii sectorului cultural si, implicit, a evenimentelor cu publicul, Tudor Chirila si-a manifestat deznadejdea fata de premisele viitorului: „Mie mi se pare ca nu poate tine nimeni niciun eveniment la inceput de iunie.”

Si, mai mult, a pus situatia din Romania in oglinda cu un caz inspirational, Israelul, singura tara din lume unde cetatenii au revenit la viata de dinainte de pandemie:

„Israel este unul dintre statele cu cea mai mare grija fata de propria populatie. Nici nu este o populatie foarte mare si, de-a lungul vremurilor, a fost un popor prigonit. Oare oamenii astia sunt nebuni, vor sa-si asasineze propriul popor? Acest popor este intr-o eterna lupta pentru supravietuire, pe un teritoriu disputat atat de grav si unde se traieste zilnic cu frica, in tensiune. Oamenii astia au vaccinat 60% din populatie. Mie mi se pare ca e genul de popor care n-ar intra intr-o conspiratie mondiala ca sa-si anihileze oamenii. Nu ne uitam un pic la lucrurile astea?”

„Sa faci muzica este un business. Businessul nostru a scazut, in pandemie, cu 95%”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Tudor Chirila (@tudorchirila)

Dupa mai mult de un an de la inceputul pandemiei de coronavirus, poate cel mai afectat sector din toate punctele de vedere — sectorul cultural — pare ca inca nu isi gaseste drumul catre normalitate, iar Tudor Chirila reaminteste ce lupta grea a avut de dus in aceasta perioada, el asemenea celor mai multi artisti din Romania:

„Sa faci muzica este un business. Businessul nostru a scazut, in pandemie, cu 90-95%, ca cifra de afaceri. Tot ce incercam acum este sa pastram echipa din jurul nostru. Facem o gramada de lucruri singuri, eu am devenit un fel de om-orchestra. E foarte greu sa tii langa tine, in perioada asta, tehnicienii. Nu poti sa le dai bani pe nimic, pentru ca nu ai acesti bani.”

Cat despre suportul pe care statul roman l-a oferit artistilor, el a marturisit transant: „Pentru politicieni, sectorul cultural este neinteresant. Si asta se vede de cand a fost facuta aceasta segmentare: „HoReCa. HoReCa. HoReCa”. Dar sectorul cultural, deloc. Au tinut terase deschise si restaurante la capacitate de 30%, dar artele performative au fost inchise. Dans, teatru, muzica, totul inchis. Insa recomandarea Comisiei Europene in privinta relansarii este sa se faca transdiciplinar, adica sa se integreze relansarea HoReCa cu turismul si cultura.”

„Pandemia mi-a atras atentia ca sunt singur”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Tudor Chirila (@tudorchirila)

Intrebat de Irina Pacurariu daca totusi aceasta pandemie i-a adus si ceva benefic, Tudor Chirila a sintetizat, in stilul caracteristic:

„Pentru mine, lucrul cel mai bun este ca pandemia mi-a atras atentia ca: 1. Sunt singur. 2. Sunt impreuna cu putini oameni care-mi dau sentimentul ca nu sunt singur. 3. Trebuie sa ma descurc asa. 4. Am un stat caruia nu-i pasa de mine.”

Asa cum explica si fondatorul trupei Vama, exista nevoie de numeroase reglemantari in domeniul cultural si, mai ales, de un statut clar al artistului in societate pentru ca situatii extreme, cum este pandemia de coronavirus, sa nu le mai blocheze celor cu meserii vocationale viata si activitatea profesionala. Insa, pana atunci, nu putem decat sa speram ca din ce in ce mai multi romani se vor vaccina pentru sanatatea lor, dar si pentru revenirea la normalitate.

Si cat mai curand sa ne revedem la un spectacol Vama, pe o plaja insorita si ticsita cu oameni fericiti.

Interviul integral realizat de Irina Pacurariu cu Tudor Chirila poate fi urmarit aici: https://www.youtube.com/watch?v=-ezcRO7xE-g

Foto: Instagram/tudorchirila