Cum sa vorbim cu persoanele dragi care ezita sa se vaccineze, potrivit medicului Anthony Fauci

1
De Denisa Toma
18 nov. 2021

Trecerea prin aceasta pandemie nu a inseamna doar respectarea unor reguli de siguranta precum purtarea mastilor de protectie, spalarea mainilor cu regularitate si distantarea sociala.

Am avut si inca mai avem de-a face cu discutii dificile cu familia si prietenii pe tema vaccinarii. Avand in vedere ca inca sunt foarte multi adulti nevaccinati, sunt sanse mari sa ne confruntam in continuare cu astfel de conversatii dificile, care ajung uneori in pragul unor adevarate conflicte.

4 moduri prin care sa-ti intaresti sistemul imunitar in sezonul rece

Medicul Anthony Fauci, un nume important in lupta impotriva coronavirusului si directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unite, a oferit cateva sfaturi deosebit de utile in timpul unei conferinte online.

Intrebat cum ar trebui sa vorbim cu persoanele din comunitatea noastra despre informatiile gresite legate de COVID-19 astfel incat sa ii convingem sa se vaccineze, medicul a oferit cateva sfaturi importante.

Asculta cu empatie

„Multi oameni care ezita sa se vaccineze sunt ezitanti pentru ca au intrebari valide la care nu au primit raspunsuri”, a declarat Dr. Fauci.

Un lucru esential pe care trebuie sa-l faci este sa ai rabdare, recomanda medicul. „Nu acuza si incearca sa pui intrebari si sa raspunzi la intrebarile valide pe care oamenii le au”, declara Dr. Fauci. Incearca sa le asculti cu empatie ingrijorarile si cu o minte deschisa, oricat de dificil ar fi. „Trebuie sa incerci sa intelegi de ce nu vor sa o faca”, a adaugat specialistul.

Urmatorul pas este sa il indrumi pe cel drag catre o persoana din comunitate in care are incredere. „Oamenii ii asculta pe mesagerii de incredere – incearca sa ii pui in legatura cu o persoana in care au incredere”, recomanda medicul. „Nu trebuie sa fie neaparat o persoana cu autoritate in domeniu. Poate fi un preot. Poate fi medicul de familie. Poate fi medicul pediatru care are grija de copiii tai sau cineva din comunitatea ta in care ai incredere”, spune specialistul.

Cum sa transformi un program de detox intr-un stil de viata: 5 schimbari blande pe care sa le faci

Dar Dr. Fauci recunoaste ca aceste eforturi pot fi afectate de campaniile de dezinformare menite sa provoace confuzie in randul oamenilor in privinta eficientei si sigurantei vaccinarii. Pentru a le combate, el recomanda un ghid publicat de medicul Vivek Murthy.

O regula importanta atunci cand vorbesti cu familia si prietenii despre vaccinare este sa pui intrebari pentru a intelege de ce cred ceea ce cred. Concentreaza-te mai mult asupra sentimentelor pe care le au in general asupra acestei probleme, decat asupra afirmatiilor false. Si, poate cel mai surprinzator, nu ar trebui sa le evaluezi corectitudinea informatiilor pe care le au in timp ce vorbesti.

„Desi uneori este tentant sa verifici corectitudinea informatiilor pentru a demonstra ca cineva greseste, aceasta abordare duce adesea la incheierea conversatiei”, se arata in ghidul recomandat de medic.

Nu acuza si nu judeca

In schimb, ar trebui sa accentuezi cat este de dificil sa tii pasul cu volumul masiv de informatii despre boala si vaccinare pe care aceasta pandemie le-a adus. „Subliniaza faptul ca este dificil sa descoperi informatii corecte, in special in timpul unor evenimente asa cum este pandemia, cand informatiile se schimba constant (ceea ce se intampla intotdeauna cand avem de-a face cu un nou virus sau o boala)”, se arata in ghidul citat de Dr. Fauci. Apoi, dupa ce ati ajuns pe acest teren comun, poti accentua necesitatea de a ne informa din surse de incredere, fara sa incerci sa acuzi sau sa judeci persoana cu care discuti.

Micul dejun care regleaza glicemia: Trucul cu care sa-ti incepezi sanatos ziua

Vorbind despre informatiile false, un alt sfat important din ghid este acela de a verifica printr-o serie de intrebari daca informatiile de sanatate pe care le impartasesti tu insati sunt corecte. Trebuie sa te asiguri ca ceea ce spui este corect si sa verifici prin intermediul unei surse de incredere, precum departamentul local de sanatatea. Chiar daca auzi ceva despre acest virus (sau oricare alta problema de sanatate), care este aparent adevarat, este o idee buna sa verifici de doua ori inainte de a distribui informatia, avand in vedere cat de repede circula stirile in prezent.

Foto: depositphotos.com