7 moduri prin care calatoriile te fac o persoana mai sanatoasa si mai buna

1
De Alice Papuc
3 mai 2023

Acesta este semnul tau sa iti rezervi o noua vacanta!

Calatoriile sunt distractive. Te relaxeaza, te ajuta sa descoperi lucruri noi si sa scapi din rutina de zi cu zi. Pe langa aceasta evadare, calatoriile te fac o persoana mai sanatoasa! Surprinzator sau nu, acest lucru este cat se poate de adevarat!

Descopera 7 moduri prin care calatoriile sunt benefice pentru tine si starea ta de sanatate:

 

Vacantele impreuna cu cei dragi contribuie la bunastarea ta

Potrivit lui Deborah Heisz, directorul editorial de la Live Happy, „49% dintre americani calatoresc periodic, iar cei care merg in vacante alaturi de prieteni sau familie au o stare de spirit semnificativ mai buna comparativ cu cei care spun ca nu. Americanii casatoriti sunt cei mai probabili sa faca excursii in compania prietenilor.” In final, ajungi sa legi relatii mai stranse cu aceste persoane si sa va faceti amintiri impreuna. Acelasi lucru este valabil si in cazul partenerilor care calatoresc frecvent: acestia se bucura de o mai buna intimitate si de o viata sexuala mai satisfacatoare.

Explorarea locurilor noi contribuie la reducerea nivelului de stres

O pauza este o metoda facila de a te relaxa si de a te elibera de stres. Din punct de vedere fizic, calatoriile te fac sa te plimbi mai mult, sa explorezi si sa fii mult mai activa.

Mai mult decat atat, studiile indica faptul ca oamenii care nu si-au luat macar o vacanta pe an sunt mai predispusi cu 30% sa sufere de afectiuni ale inimii.

Momentul in care oamenii se uita la fotografii din vacanta evoca aceleasi trairi precum vacanta in sine

Dr Jeroen Nawijn  subliniaza in studiul sau „Vacationers Happier, But Most Not Happier after a Vacation” ca oamenii pot prelungi efectele pozitive ale vacantei uitandu-se la fotografiile facute si retraind acele momente. „Uitandu-ne la fotografii si povestind cu prietenii pastram vii amintirile din vacanta”, concluzioneaza Dr Jeroen Nawijn.

Iubirea vindeca tot: beneficii surprinzatoare ale unei relatii fericite asupra starii tale de bine

Calatoriile mentin creierul sanatos

La nivel mental, calatoriile iti mentin creierul activ, acumuland informatii noi si accelerand procesul de invatare. In mod natural, devii mai creativa si iti vin idei noi. Ruth Curran, autoarea cartii „Being Brain Healthy” este de parere ca „Stimularea senzoriala este imbunatatita atunci cand calatoresti: gusturi, mirosuri si texturi noi, impreuna cu ideea de a face lucruri care nu se regasesc in rutina ta normala, toate acestea sunt vitale pentru a-ti mentine creierul sanatos”.

Oamenii care fac camping sunt mai liberi

Conform lui Mark Koep, fondatorul Campground Views, „Campingul este unul dintre cele mai eliberatoare lucruri pentru oamenii moderni”. Te conectezi cu natura, nu ai nicio grija si uiti de tot stresul de acasa. Ce poate fi mai frumos de atat?

Cel mai bun remediu pentru depresie, conform unui nou studiu

Persoanele care calatoresc frecvent isi dezvolta competentele sociale

Oamenii care calatoresc ajung, involuntar, sa interactioneze cu tot felul de persoane: de la personalul hotelului, la conversatii marunte cu alte persoane prezente intr-un bar sau pe plaja. Toate aceste lucruri ii fac sa iasa din zona de confort si sa isi dezvolte anumite abilitati sociale, sa fie mai deschisi si sa treaca peste anxietatea sociala.

8 destinatii mai putin cunoscute pentru luna de miere

Persoanele care calatoresc devin mai flexibile

Persoanele care calatoresc frecvent se adapteaza mai usor la lucruri noi sau la situatii de ultim moment. Sunt persoane mai flexibile si mai rabdatoare: calatoriile ii fac pe oameni sa astepte la diverse cozi, obiective turistice sau chiar sa accepte ca anumite planuri nu vor fi duse la bun sfarsit. Totul intr-o maniera mult mai relaxata decat acasa sau la locul de munca.

Foto: freepik.com