Ce isi invata Angelina Jolie copiii despre feminism si feminitate

1
De Roxana Dobrita
16 aug. 2018

“Egalitatea nu inseamna ca trebuie sa fim toti la fel. Egalitatea este despre libertatea de a face propriile alegeri si de a trai la maximum, nu in detrimentul barbatilor, ci alaturi de ei.”

Intr-un articol pentru Vogue, Angelina Jolie a vorbit deschis despre feminitate, cresterea copiilor si femeile remarcabile care o inspira.

Actrita de 43 de ani este considerata una dintre cele mai puternice si influente personalitati, hotarata sa lupte pentru drepturile femeilor din toata lumea. Dar cum transmite ea aceste valori copiilor sai?

“Singurul mod pe care-l stiu este sa-mi traiesc viata dupa propriile valori si sa fiu mereu sincera. Este extrem de important sa traiesti in adevar”, spunea Angelina in interviul pentru Vogue.

Angelina Jolie este constienta si de importanta educarii copiilor in ceea ce priveste feminismul…

… prin modele de urmat puternice si diverse, dar si printr-un studiu al trecutului.

“Trebuie sa-i ajuti sa inteleaga cat de mult a trebuit sa luptam pentru libertatile de care ne bucuram acum, cu cata forta a trebuit sa le aparam de-a lungul timpului, si cat de multe femei traiesc in continuare in tari unde nu sunt libere. Printre oamenii pe care-i admira cel mai mult copiii mei sunt femei care au trecut prin conflicte si au iesit victorioase. Da, sunt femei, dar nu genul le defineste. Ci puterea, taria de caracter si exemplul pe care-l dau mai departe.”

Cat despre femeile remarcabile care o inspira in fiecare zi…

… si care o fac sa-si doreasca sa continue lupta, raspunsul ei nu este deloc unul previzibil.

“In cazul meu, cel mai mult ma inspira femeile care supravietuiesc ca refugiati sau care se lupta pentru sanse egale in fata legii in tarile lor. Genul de femei despre care auzim rar. Incerc, prin munca mea alaturi de UN si NATO si guvernele din toata lumea, sa atragem atentia asupra luptelor duse de aceste femei. Sa atragem atentia asupra legilor care perpetueaza abuzul si injustitia si inegalitatea – daca e sa se schimbe ceva, ar trebui sa incepem cu asta.”

Intrebata si cum isi explica ideea demodata ca femeile “expira” dupa 40 de ani…

… in timp ce barbatii devin din ce in ce mai buni cu varsta, Angelina a fost cat se poate de transanta.

“Pur si simplu nu este adevarat. Intelepciunea, intelegerea, claritatea in gandire – toate aceste lucruri care vin odata cu varsta – sunt calitati frumoase si feminine, care ne imbogatesc si ne fac mai buni, mai plini, mai complete. Cred ca toti devenim mai buni cu varsta, si barbatii si femeile.”

Foto: Shutterstock.com