Cele mai ciudate fobii din lume

1
De Cristina Tudor
7 ian. 2021

Daca te-ai gandit vreodata ca anumite comportamente de-ale tale pot parea ciudate in ochii celorlalti, ei bine, afla ca exista o lista cu cele mai ciudate fobii din lume, de care unii oameni chiar sufera.

Inainte de toate trebuie sa stii ca fobia nu este o frica pasagera, ci o teama irationala, foarte persistenta, ce poate fi dusa uneori la extrem, dar totusi inofensiva.

Pe baza datelor intalnite in cabinetele de psihologie, specialistii au intocmit o lista cu zece dintre cele mai ciudate fobii din lume. Mai sunt si altele, poate si mai absurde, dar care intr-adevar exista.

Optofobia: frica de a deschide ochii

Daca s-ar acorda vreodata un premiu pentru cea mai incomoda fobie, ar trebui sa mearga la optofobie – teama de a deschide ochii! Desi actiunea de a-ti deschide ochii este ceva la care foarte putini dintre noi ne gandim, pentru cei care sufera de aceasta fobie, aceasta rutina zilnica poate fi un cosmar. Din fericire, daca citesti acest text inseamna ca nu suferi de aceasta fobie.

Chorofobia – frica de a dansa

Daca cluburile de noapte, nuntile si petrecerile te umplu de un sentiment coplesitor de frica, ai putea suferi de chorofobie- frica de a dansa. Indiferent de abilitatile de dansator pe care le poseda si indiferent daca i se cere sau nu sa danseze, o persoana care sufera de aceasta teama ar putea deveni ingrozita atunci cand trebuie sa participe la o petrecere.

Geliofobia – frica de ras

Multe studii sugereaza ca rasul e foarte bun pentru sanatate; te ajuta sa construiesti relatii sociale, sa-ti imbunatatesti sanatatea mintala si chiar sa previi un atac de cord. Cu toate acestea, pentru cei care sufera de geliofobie, simpla actiune a rasului sau situatia in care sunt inconjurati de oameni care rad, poate duce la o actiune de anxietate coplesitoare. Motivele sugerate pentru geliofobie sunt anxietatea legata de rasul in situatii nepotrivite sau de a fi ras de altii.

Arahibutirofobia – frica de a nu ti se lipi untul de arahide de cerul gurii

Este posibil sa nu fie o afectiune debilitanta sau care sa-ti schimbe viata, totusi lista cu cele mai ciudate fobii din lume nu ar fi completa fara arahibutirofobie – frica inexplicabila de a se lipi untul de arahide de cerul gurii. Despre untul de arahide se spune ca este un aliment foarte sanatos, de ale carui beneficii persoanele care sufera de aceasta fobie nu se pot bucura.

Helifobia – frica de lumina soarelui

O situatie rara, dar nefericita, heliofobia se refera la frica cuiva de lumina soarelui. Nu doar iesirea la soare instiga sentimente de anxietate si panica, ba mai mult, cei care sufera de heliofobie pot ajunge sa se teama de orice lumina stralucitoare. Cel mai adesea, conditiile care duc la aceasta fobie sunt asociate cu anxietatea legata de pericolele la care se expune o anumita persoana la soare. Cu toate acestea, doar cu exceptia cazului in care ai fi vampir, a evita soarele in totalitate este aproape imposibil si deloc necesar. In plus ar putea fi nesanatos deoarece lumina soarelui este buna pentru reglarea dispozitiei si pentru a proteja sanatatea oaselor.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.