Cele mai eficiente tehnici prin care sa reduci frica de a zbura cu avionul, de la expertii in aviatie 

1
De Cristiana Astefanoaiei
10 iun. 2024

Milioane de oameni din intreaga lume se confrunta cu teama de a zbura. Desi numeroase studii au dovedit siguranta avioanelor – sute de experti in aviatie sugerand chiar ca este „cel mai sigur mod” de a calatori – aceste temeri nu dispar pur si simplu.

Daca si tu te confrunti cu frica de a zbura cu avionul, urmatoarele informatii s-ar putea sa te ajute!

Foloseste sunetele din timpul decolarii pentru a combate frica de a zbura cu avionul

Realizatorul de continut pe Tik Tok si expertul in aviatie Riyadh Khalaf explica faptul ca aceste zgomote pot sa fie linistitoare.

Intelegerea proceselor de zbor, tehnologiei si regulilor de siguranta poate ajuta la diminuarea anxietatii legate de necunoscut si la cresterea increderii in siguranta calatoriei.

„Daca te temi de zbor si zgomotele ciudate de la decolare te sperie, iti voi explica ce este fiecare dintre ele, astfel incat sa poti fi calma si relaxata data viitoare cand zbori”, a spus Khalaf la inceputul videoclipului sau.

Pe masura ce motoarele sunt pornite si incep sa deplaseze avionul de-a lungul pistei, exista o serie de zgomote care par sa iasa in evidenta pentru pasagerii avionului – o simfonie de dinging, bubuituri si bazaituri care este cel putin stranie.

Dar, potrivit lui Khalaf si altor experti in aviatie, aceste zgomote sunt standard pentru toate zborurile. Nu numai ca nu ar trebui sa induca anxietate, dar ar trebui sa ofere si un sentiment de pace, indicand adesea masuri complete de siguranta si comunicare intre personalul de cabina.

In pregatirea pentru decolare, pilotul foloseste zgomote de tip „dinging” pentru a comunica cu insotitorii de bord.

Khalaf a explicat ca aceste sunete sunt „pilotii care transmit echipajului de cabina ca urmeaza sa decoleze, ca suntem la marginea pistei si ca trebuie sa se aseze”.

Bineinteles, apoi vine partea cea mai „infricosatoare” a decolarii: odata ce avionul este in aer, face un mic „picaj” pe cer, care poate fi auzit printr-o usoara schimbare a zgomotului motorului. Nu numai ca ii socheaza pe pasagerii avionului, dar starneste si teama, deoarece multi descriu acest lucru ca fiind „o senzatie de cadere” pentru o secunda.

„Acel mic picaj are loc din mai multe motive. Pentru a conserva motoarele, acestea nu pot functiona la putere maxima la decolare mai mult de cateva minute. De asemenea, pentru oamenii care locuiesc in jurul aeroportului, acest lucru face zona mai putin zgomotoasa” , a explicat Khalaf.

@riyadhkhalaf Be afraid no more! #aviation #avgeek ✈️ @VirginAtlantic ♬ original sound – Riyadh Khalaf

Cum poti scapa de frica de a zbura cu avionul? Trucuri care te ajuta sa te relaxezi!

Tehnicile ce te pot ajuta sa scapi de frica de a zbura cu avionul

Respiratia profunda si controlata poate calma sistemul nervos si poate reduce anxietatea in timpul zborului. Exista tehnici specifice, cum ar fi respiratia diafragmatica sau respiratia 4-7-8, care pot fi utile.

Tehnica de respiratie care te ajuta inainte de o intalnire importanta. O poti folosi inainte de un interviu

Capitanului Ron Nielsen, fost pilot de avion, acum ii ajuta pe cei care zboara cu frica sa isi depaseasca anxietatea.

„Un exercitiu este menit sa te ajute sa-ti controlezi respiratia si sa reduci anxietatea.”

El te sfatuieste sa respiri intr-o punga, daca iti este frica sa zbori cu avionul, spunand: „Te face sa te concentrezi asupra respiratiei tale”.

„Alta tehnica pe care o aplic este jocul numerelor”, continua el. Pornind de la un numar, celalalt jucator trebuie sa adauge +trei la ceea ce spune el. Celalalt participant aduna si el cifra 3 la numarul obtinut si calculele continua, pentru a-l distrage pe cel care se teme de zbor, ajutandu-l sa se concentreze asupra matematicii.

Ce sa porti si ce sa NU porti atunci cand calatoresti cu avionul

Practicile care incurajeaza relaxarea mentala si fizica, cum ar fi meditatia sau mindfulness, pot fi, de asemenea, utile in reducerea anxietatii.

Foto: depositphotos.com