5 filme inspirate de criza financiara mondiala

1
De Monica Radulescu
19 sept. 2018

Criza financiara mondiala din 2008 a „produs” filme palpitante, care te vor ajuta sa intelegi mai bine impactul acestui eveniment. Iata ce am selectat pentru tine!

15 septembrie 2008 sau lunea neagra a economiei mondiale. Lehman Brothers, a patra banca de investitii din lume isi declara falimentul, un eveniment care a zguduit o lume intreaga si ale carui urmari se simt si astazi, dupa 10 ani. Pe de alta parte, momentul a inspirat multi regizori de renume, asa ca un val de filme pe aceasta tema a aparut la scurt timp dupa nefericitul eveniment. Filmele descriu criza financiara si situatiile critice prin care au trecut oamenii – bogati sau saraci, si ne ajuta sa intelegem cum s-a ajuns aici si care au fost urmarile la nivel international ale prabusirii gigantului american. Iata cinci dintre recomandarile mele.

Inside job (Charles Ferguson, 2010)

Inside job ofera cea mai cuprinzatoare analiza a crizei financiare globale inceputa in anul 2008. In plus, filmul vorbeste despre cum schimbarile politice si coruptia din sistemul financiar bancar au dus la aceasta catastrofa uriasa.

Margin Call (J.C. Chandor, 2011)

Filmul descrie o zi din viata unei companii financiare aflate pe marginea prapastiei si actiunea se desfasoara la putin timp dupa izbucnirea crizei. Margin Call prezinta si ultimele 24 de ore din “viata” bancii de investitii Lehman Brothers, inainte sa isi anunte falimentul care a bulversat o lume intreaga.

The Queen of Versailles (Lauren Greenfield, 2012)

The Queen of Versailles reuseste sa surprinda foarte bine impactul crizei asupra unei familii de miliardari. Documentarul spune povestea cuplului David si Jackie Siegel, care planuieste sa isi construiasca o casa opulenta, cu o arhitectura inspirata de celebrul Palat Versailles. Insa in scurt timp criza financiara loveste si le da peste cap visul, totul transformandu-se intr-o mare iluzie.

99 Homes (Ramin Bahrani, 2014)

In 99 Homes, Andrew Garfield joaca rolul unui tanar (Noah) care este evacuat din casa dupa ce nu isi plateste ipoteca. Disperat sa isi sprijine familia si sa nu o lase pe drumuri, Noah accepta sa lucreze chiar pentru cel care l-a evacuat si ajunge sa faca lucruri de care nu e mandru.

The Big Short (Adam McKay, 2015)

Poti face comedie din criza economica globala? The Big Short este o comedie dramatica, bazata pe cartea lui Michael Lewis cu acelasi nume si care documenteaza implozia pietei imobiliare din SUA si criza mondiala de dupa. Pe scurt, este un film despre banci si sisteme financiare, iar Brad Pitt, Christian Bale, Steve Carell si Ryan Gosling sunt cei patru eroi care  pariaza impotriva curentului.

Foto: PR.