Cu Dana Razboiu despre curajul femeii de a spune stop abuzurilor din casnicie

1
De Cristina Tudor
26 iul. 2021

In urma cu 16 ani, Dana Razboiu era crainica jurnalului principal de stiri de la TVR. La vremea respectiva a iesit public si a declarat ca a fost lovita de sotul ei, fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, aceasta declaratie fiind insotita de un certificat medico-legal si de plangere la politie.

A fost un moment in care majoritatea femeilor au ramas socate. Nimeni nu facea asta, nimeni dintre persoanele publice. Cum sa iesi sa spui ca ai fost abuzata fizic de sot? Rufele murdare nu se spala in public, asa am fost invatate acasa.

Probabil asa a fost invatata si Dana Razboiu, insa ea nu a vrut sa accepte acest statut. Desi avea un copil mic, a divortat si a incercat sa-si vada mai departe de viata ei.

Un timp mai tarziu, Dana Razboiu s-a casatorit cu Bogdan Enoiu, seful uneia dintre cele mai mari agentii de publicitate. Dupa zece ani, a spus din nou stop, neacceptand sa traiasca mai departe in nefericire. Spune ca dupa ce se va vindeca si de aceasta relatie, poate va scrie o carte, o carte ce ar putea sa ajute multe femei.

Astazi, Dana Razboiu este numele de care se leaga BRD First Tech Challange, poate una dintre cele mai importante competitii create in jurul sistemului de invatamant romanesc. Cand Victor, fiul Danei, era mic, el era pasionat de suruburi, cabluri, intrerupatoare si voltaje. Ea nu intelegea si de multe ori se plictisea cand el ii povestea despre pasiunea lui. Asa ca l-a inscris la un curs de robotica, in garajul dezordonat al unui profesor din Voluntari. Asa a ajuns Victor sa participe la prima lui competitie internationala de robotica, in Australia.

Dana Razboiu s-a gandit atunci ca mai sunt probabil multi altii ca Victor, asa ca, sub licenta americana, a adus in Romania aceasta competitie. Dupa patru ani, sunt peste 3000 de elevi de liceu inscrisi in competitie, iar cei mai buni dintre ei au sansa sa mearga la concursurile internationale.

M-am intalnit cu Dana la o cafea si aproape doua ore am vorbit despre roboti, despre copilaria, adolescenta si primii ei ani de cariera, dar si despre curajul femeii de a spune stop abuzurilor si de a refuza sa traiasca in nefericire.

Ce voiai tu sa te faci cand erai mica?

Dana Razboiu: Cantareata de muzica populara. Acum pot sa marturisesc, dar in adolescenta nu as fi spus. Imi placea sa cant, dar nu stiu de ce muzica populara.

La un moment dat am vrut sa ma fac medic, iar la inceputul clasei a XII-a am decis ca vreau sa fiu psiholog si am dat la Psihologie, in Timisoara. Numai ca, in primul an de facultate am participat la un concurs la TVR Timisoara care punea la bataie o vacanta de 4 zile la Viena.

Citeste continuarea pe Life.ro

Foto: Oltin Dogaru