Cum poti tine un jurnal al banilor. Te va ajuta sa iti indeplinesti obiectivele

1
De Alice Papuc
12 oct. 2023

Astazi iti prezint cateva sfaturi care sa te ajute sa tii un jurnal al banilor si despre cum iti poti gestiona mai bine finantele.

Intr-o lume plina de provocari si de tentatii, poate fi dificil sa iti administrezi finantele. Astfel, un jurnal al banilor te poate ajuta sa obtii mai multa claritate si sa stii cum sa pui lucrurile in perspectiva. Cu ajutorul lui, ajungi sa te cunosti mai bine pe tine, sa iti dai seama ce este cu adevarat important pentru tine si sa te poti (re)organiza din punct de vedere financiar. Acestea fiind spuse, jurnalul este mai mult decat o simpla agenda unde notezi cifre. Este vorba despre “trecutul” tau si despre modul in care actionezi.

Presiunea financiara in relatiile de prietenie. Situatia materiala te poate face sa ramai fara prieteni?

Acorda-ti timp

Acorda-ti un timp special la finalul fiecarei zile pentru a nota cheltuielile pe care le ai. Poti face acest lucru cu ajutorul unei agende sau cu ajutorul unor instrumente digitale. Indiferent care este metoda pe care o alegi, ai grija ca aceasta sa fie usor de accesat pentru tine. Jurnalul banilor ar trebui sa devina o parte din rutina ta de seara, exact asa cum este rutina de skincare sau spalatul pe dinti.

Daca totusi ti se pare obositor sa faci acest lucru in fiecare seara, incearca sa iti organizezi finantele la finalul fiecarei saptamani.

Gandeste-te la obiectivele tale financiare

Un jurnal al banilor poate actiona asemenea unui jurnal de manifestare. Cu cat vezi mai mult un anumit lucru in fata ta, cu atat actionezi mai mult in acel sens. Obtii claritate, iti dai seama ce iti doresti cu adevarat si gasesti modalitati de a obtine respectivu lucru. Alege un obiectiv financiar saptamanal/lunar si concentreaza-te pe indeplinirea acestuia. In acelasi sens, noteaza-ti care sunt obiectivele tale financiare mari: cat iti doresti sa economisesti pentru fondul de urgenta, ce alte lucruri mari iti doresti (o vacanta, o masina, etc). Toate aceste lucruri iti care iti investesti finantele tin de tine si de ceea ce te face fericita. Iar jurnalul te poate ajuta sa clarifici ceea ce iti doresti cu adevarat si sa fii mult mai atenta atunci cand aloci anumite sume.

Stabileste un buget

Stabileste un buget lunar pentru cheltuieli: cat aloci pe transport, mancare, facturi, etc. Unde ai putea sa iti ajustezi bugetul? Exista abonamente pe care inca le platesti desi nu le folosesti? Comanzi mult prea des mancare? Cu ajutorul jurnalului, vei vedea unde poti lucra.

Girl math – de ce noul trend de pe TikTok reprezinta un pericol pentru finantele tale

Gaseste-ti inspiratia

Jurnalul banilor este instrumentul tau de creativitate. Poate ca gasesti noi modalitati de manifestare, sau poate ca vii cu idei noi de reducere a cheltuielilor lunare. Poate reusesti chiar sa gasesti modalitati de a castiga un venit suplimentar. Acest jurnal este despre tine si despre calatoria ta. Cunoaste-te mai bine pe tine, vezi ceea ce iti doresti si descopera la ce esti buna. Urmeaza-ti instinctul si lasa-te inspirata. Calatoria financiara nu trebuie sa fie una plictisitoare!

Foto: Shutterstock