Cum trebuie sa cureti salteaua: Sfaturile unui toxicolog

1
De Maria Constantin
16 ian. 2020

Stim ca e bine sa spalam des asternuturile si pernele, dar mai este o zona a patului pe care nu trebuie sa o ignoram: salteaua. Cum o curatam?

Desigur, curatenia in dormitor nu trebuie sa se opreasca la cearceafuri, plapuma si perne. Pentru a preveni dezvoltarea unor germeni si a acarienilor, este important sa curatam si salteaua. Rhea Mehta, toxicolog molecular, explica pentru MindBodyGreen cum trebuie facuta aceasta operatiune.

De ce trebuie sa cureti salteaua

„Ar trebui sa luam in considerare sa curatam salteaua. Mai ales daca nu folosim o husa de saltea pentru o protectie suplimentara”, spune Mehta. „Curatarea ajuta la prevenirea depunerii prafului, a celulelor din piele moarte, a daunatorilor sau a formarii petelor”, explica experta.

Intrucat petrecem multe ore in pat, este important sa ne asiguram ca pastram acest spatiu cat mai curat, asemenea intregii locuinte. Vestea buna e ca nu-i foarte complicat, iar Mehta spune ca putem face asta doar o data sau de doua ori pe an.

Cum cureti salteaua

Sunt doua moduri de lucru. Primul poate fi aplicat mai des, atunci cand schimbi asternuturile. „Pentru o curatenie rapida, poti folosi aspiratorul pentru tapiserie”, explica expertul citat de MindBodyGreen. Daca ai o saltea noua din spuma, e mai bine sa pui un cap cu perie moale pe teava aspiratorului, in cazul in care aparatul are asa ceva.

Nu poti sa dormi? Pozitiile de somn care iti distrug sanatatea

A doua tehnica poate fi aplicata mai rar, o data sau de doua ori pe an. „Pentru o curatenie profunda, care include indepartarea mirosurilor, poti folosi bicarbonat de sodiu, presarand o jumatate de cutie sau chiar toata cantitatea pe intreaga suprafata a saltelei. Lasi totul asa cateva ore sau o noapte, apoi cureti salteaua cu aspiratorul”, explica Mehta.

Pe langa aceste metode, ramane foarte importanta rotirea saltelei la fiecare doua-trei saptamani, pentru a preveni deformarea in locul in care dormi.

Indiferent ce metoda ai alege, curatarea periodica a saltelei este fundamentala pentru a te bucura pe deplin de confort si de un somn odihnitor, subliniaza toxicologul.

Foto: Getty Images.