Nu poti sa dormi? Pozitii de somn care iti distrug sanatatea

1
De Cristina Tudor
25 dec. 2019

Un somn odihnitor este crucial pentru sanatatea, corpul si mintea noastra deoarece ne petrecem o treime din viata dormind.

Unui adult i se recomanda 7-8 ore de somn pe noapte, conform Fundatiei Nationale a Somnului, dar pentru multi adulti este mai usor de zis decat de facut.Dificultatea de a adormi variaza de la a manca sau a bea ceva nepotrivit pana la pozitia in care ne odihnim.

„80% din populatie o sa se confrunte cu dureri de spate la un moment dat in viata lor si se vor agrava din cauza pozitiei nepotrivite de a dormi”, spune Dr. Hooman Melamed, chirurg ortoped. Asta sugereaza ca pozitia corpului atunci cand dormim agraveaza durerile de spate, de gat, de stomac si chiar imbatranirea prematura. Medical Daily listeaza cele mai bune pozitii dar si cele mai nepotrivite pentru un somn odihnitor si un trup sanatos

Cel mai rau : Pe burta

Dormitul pe burta nu este recomandat deoarece coloana ta se curbeaza accentuat si nu suporta greutatea corpului tau. “Iti forteaza gatul sa fie intr-o pozitie stransa, rotita si isi compromite circulatia sangelui si respiratia”, spune Eisenstadt.

Aceasta pozitie poate fi recomfortanta la inceput. Dar poate duce la dureri de spate, de gat, riduri si sani lasati. Dormitul in aceasta pozitie nu lasa gatul si umerii sa fie aliniati si din cauza aceasta apar durerile.

Pozitiile in care dormim dar si tipul de saltea pe care il detinem joaca un rol important in mentinerea pozitiei corecte in timpul somnului. Daca orice parte din corp se afla sub presiunea, calitatea somnului scade drastic.O noapte odihnitoare inseamna un mediu in care ne putem relaxa, o saltea buna si un somn linistit.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.