Daca faci asta inainte de culcare vei avea un somn mult mai odihnitor

1
De Alice Papuc
7 apr. 2024

In timp ce unele probleme de somn necesita in cele din urma tratament medical, sa stabilesti obiceiuri sanatoase inainte de culcare te poate ajuta sa te odihnesti cum trebuie.

O noapte de somn odihnitor te poate ajuta atat in ceea ce priveste starea de sanatate mintala, cat si cea de sanatate fizica. Cu toate acestea, exista o multime de oameni care raporteaza probleme cu somnul (in special in momentul in care incearca sa adoarma), iar 15% dintre adulti adorm cu dificultate in cele mai multe nopti. O solutie propusa adesea de specialisti? Cititul inainte de culcare!

Principalele beneficii ale cititului

Studiile din domeniu demonstreaza ca oamenii care citesc inainte de culcare dorm mai mult si se odihnesc mai bine, in comparatie cu oamenii care nu obisnuiesc sa citeasca. De asemenea, oamenii care citesc se trezesc mai rar pe parcursul noptii. In continuare, expertii au oferit mai multe explicatii in ceea ce priveste beneficiile cititului inainte de culcare.

Rutina inainte de culcare

Cititul inainte de culcare poate face parte dintr-o rutina inainte de culcare. Efectuata in mod regulat, rutina ii semnaleaza creierului tau ca este timpul ca acesta sa doarma.

Relaxare fizica

Atunci cand o persoana citeste in pat, muschii se relaxeaza si elibereaza tensiunea acumulata pe parcursul zilei, permitandu-i corpului sa intre intr-o stare de confort.

Beneficii pentru sanatatea mintala

Cititul inainte de culcare poate linisti mintea si poate preveni tendinta de a reflecta asupra circumstantelor stresante.

O alternativa sanatoasa la timpul petrecut in fata ecranelor

Pentru unele persoane, cititul inainte de culcare ocupa timpul care altfel ar fi petrecut in fata ecranelor. Acest lucru este deosebit de important deoarece expunerea la lumina provenita de la dispozitivele electronice poate afecta negativ somnul, agitandu-te.

Cum sa traiesti in prezent si sa te bucuri de fiecare experienta de viata. Lectii extrase din lectura “Puterea prezentului”

Ce gen de carti este recomandat sa citesti?

Pe scurt, orice lectura care te ajuta sa te relaxezi reprezinta o alegere buna. Totul tine de tine si de preferintele tale. Cu toate acestea, expertii sustin ca fictiunea literara este cu atat mai benefica pentru un somn odihnitor deoarece iti imbunatateste starea de spirit si te ajuta sa te eliberezi de emotii, stimulandu-ti creativitatea.

In general, este recomandat sa te tii departe de carti de tipul horror sau thriller, deoarece este posibil ca acestea sa te agite. De asemenea, expertii sunt de parere ca ar trebui sa optezi pentru carti in format fizic, in detrimentul celor in format digital, tocmai pentru a evita lumina albastra inainte de culcare.

In ceea ce priveste cartile audio, expertii sunt de parere ca acestea nu au chiar aceleasi efecte in obtinerea unui somn odihnitor precum au cartile in format fizic. Cu toate acestea, totul tine de modul in care tu te relaxezi.

Foto: depositphotos.com