Ce este „metoda scandinava de a dormi” si de ce iti poate imbunatati relatia

1
De Georgiana Dorobantu
18 ian. 2024

Somnul, chiar daca nu ne gandim prea mult la el, este o parte extrem de importanta a vietii noastre, care afecteaza profund toate celelalte aspecte. Iar cel mai puternic resimti acest lucru atunci cand nu ai parte de un somn odihnitor.

Chiar daca tu esti genul de persoana care adoarme imediat si ai un somn linistit, poate ca partenerul tau se invarte pe toate partile, iti trage toata pilota si te impiedica sa dormi profund.

Aici intervine metoda scandinava de a dormi.

Asa cum ii spune numele, aceasta metoda este folosita de persoanele din tarile scandinave si a deveni virala pe retelele de socializare. Userii sustin ca aceasta metoda ii ajuta sa doarma mai bine si chiar le-a imbunatatit relatiile.

7 reguli pentru sex de calitate intr-o relatie de lunga durata

„In Copenhaga, eu si sotul meu nu am dormit nici macar o data folosind o singura pilota. Erau intotdeauna doua si am dormit atat de bine!”, a spus intr-un video pe TikTok Erica Stolman Dowdy, a carei postare a acumulat peste 6,2 milioane de vizualizari.

„Nu se bate nimeni pe patura, nu ii este nimanui prea cald sau prea frig, este minunat. Este in mod absolut cea mai confortabila modalitate de a dormi, care poate salva casnicii”, a mai spus ea.

Ce este metoda scandinava de a dormi?

Pur si simplu, metoda scandinava presupune inlocuirea unei pilote mari, folosita de ambii parteneri, cu doua pilote mai mici, de o singura persoana.

Dr. Veronika Matutyte, specialista in somn, spune pentru Yahoo Lifestyle ca aceasta metoda nu se rezuma doar la doua pilote separate, ci reprezinta conceptul scandinav „lagom”, care inseamna echilibru si moderatie.

„Asa cum scandinavii isi organizeaza viata in jurul echilibrului, la fel abordeaza si somnul. Metoda sustine notiunea ca confortul individual nu ar trebui compromis pentru intimitatea comuna”, adauga specialista.

„Este inradacinat in cultura lor de a prioritiza starea de bine individuala pentru armonia colectiva. Climatul rece este un factor, dar este si despre a respecta nevoile individuale. Exista intelegerea implicita ca prin asigurarea confortului personal, cuplul va prospera”, declara Dr. Matutyte.

7 lucruri care iti fac relatia mai dificila decat ar trebui sa fie de fapt si cum poti renunta la ele

Specialista mai spune ca tulburarile in timpul somnului apar adesea din cauza „micro-trezirilor”, sau scurte momente in care tu sau persoana cu care imparti patul schimba pozitia, trage pilota sau pur si simplu se misca.

„Avand pilote separate, reduci drastic aceste momente de trezire. Dispare si tensiunea subconstienta de a nu-ti deranja sau dezveli partenerul, daca impartiti aceeasi pilota”, spune experta.

Metoda scandinava de a dormi poate imbunatati relatiile

O alta metoda, mult mai drastica, pe care o adopta unele cupluri este aceea de a dormi in camere separate. Insa specialista spune ca metoda scandinava ofera un echilibru mai bun intre comfort si intimitate.

„Intimitatea fizica este vitala, dar la fel este si autonomia personala. Metoda scandinava de a dormi le respecta pe ambele. Reducand intreruperile de somn, cuplurile se simt adesea mai odihnite, iar acest lucru are ca efect o iritabilitate scazuta si o interactiune mai buna in timpul zilei. Ganditi-va la asta: de cate ori nu s-a intamplat ca neintelegeri minore sa fie exacerbate din cauza epuizarii?”, declara specialista.

Beneficiile metodei scandinave de a dormi

In afara faptului ca imbunatateste relatiile, alte beneficii ale metodei scandinave includ un somn de calitate mai buna, mai multa autonomie asupra felului in care dormi si o stare de spirit mai buna.

„Calitatea somnului afecteaza direct functia cognitiva. Prin reducerea intreruperilor in timpul somnului, exista potentialul de a imbunatati capacitatea de concentrare, de a lua decizii, precum si starea de spirit si stabilitatea emotionala”, spune Dr. Matutyte.

Obiceiul nociv din timpul somnului care poate provoca dementa. Cea mai recenta descoperire a specialistilor este alarmanta

„Avand pilote sau paturi separate, fiecare partener poate alege ce material i se potriveste cel mai bine, in functie de nevoile sale. Sunt micile schimbari care fac o diferenta semnificativa”, adauga medicul.

„Ne concentram atat de mult pe dieta, exercitii si sanatate mintala, dar adesea uitam ca petrecem o treime din viata dormind. Adoptarea unor practici precum metoda scandinava de a dormi ne ajuta sa facem schimbari subtile, care imbunatatesc multiple aspecte ale vietii”, declara specialista.

Foto: freepik.com