12 filme despre abuz care te vor indemna sa renunti la relatia ta toxica

1
De Iulia Claudia Dumitru
3 sept. 2019

De cele mai multe ori, gasim apartenenta in filme, carti, muzica. Drama dintr-un film ne poate ajuta sa vedem o durere din vietile noastre. Bucuria dintr-o piesa muzicala ne poate conecta cu entuziasmul nostru de a trai. Iar o carte poate aduce multa intelepciune in momentele greu de gestionat.

Astazi ne oprim asupra unui subiect dureros, greu: abuzul, fie el emotional, fie fizic. Nu e usor sa alegi calea vindecarii, insa filmele cu adevarat bune, care apasa toate punctele dureroase, s-ar putea sa-ti faca declicul. 

Uneori e dificil sa iti dai seama ca esti o victima a abuzului. Sau poate ai realizat asta, insa iti este greu si consideri ca nu detii resursele necesare ca sa treci mai departe. Aceste 11 filme despre abuz te vor ajuta sa observi mai bine dinamicile din viata ta. Cu parintii, cu prietenii, cu partenerul, cu tine insati.

Fara doar si poate, perceptiile noastre sunt influentate de ceea ce traim, de experientele noastre de viata. Insa perceptiile noastre pot fi influentate si de media, si de oamenii din jurul nostru. Uneori, experientele de viata dureroase, nevindecate atrag oameni care ne vor rani si mai mult. Insa este posibil sa gasim alinare sau un strop de intelepciune si motivatia de a fi mai bine intr-un film.

Ce este sanatos intr-o relatie? Ce nu este sanatos? Cum poti rupe ciclul abuzurilor si relatiilor toxice din viata ta? Care este contributia ta in relatiile tale defectuoase? Cum te poti reconstrui dupa ce ai trecut printr-o trauma sau cum poti recunoaste manipularea celor din jur? Gaseste inspiratie in cele mai bune 12 filme despre abuz fizic si emotional.

Blue Valentine

Blue Valentine e despre acel tip de abuz pe care il intalnim cel mai des in relatiile de cuplu. Nu neaparat violent si nu tocmai vizibil, insa existent si distructiv. Abuzul emotional al oamenilor care intra intr-o relatie avand traume nerezolvate si neprocesate din copilarie. 

Blue Jasmine

Unul dintre cele mai relevante filme despre abuz care prezinta felul in care o femeie ce a pierdut controlul asupra propriei vieti poate rani oamenii apropiati si pe sine. 

Shame

Unul dintre cele mai profunde filme despre blocaje emotionale, Shame il are ca protagonist pe Michael Fassbender si vorbeste despre cat de mult rau poate face dependenta de orice fel. Atat in viata celui dependent, cat si in vietile celor care se intersecteaza cu el.

Revolutionary Road

Cum pot evolua separat in viata doi parteneri de cuplu? Aflam de la Leonardo Di Caprio si Kate Winslet, care ajung de la tineri ce isi doreau sa traiasca in Paris la doi adulti care se autodistrug si se distrug reciproc, in suburbii. Despre violenta, alcoolism, egoism, despre relatia dintre sadism si masochism emotional, despre cum, uneori, alegem sa ne distrugem in loc sa ne vindecam.

I, Tonya

Patinatoarea Tonya Harding a fost abuzata atat de mama ei in copilarie, cat si de sot la maturitate. Aceste abuzuri fizice si emotionale i-au rapit din empatia fata de ceilalti, cat si fata de ea insasi. Povestea ei este povestea persoanei abuzate care devine agresor la randul sau, ranind mai departe oameni. Asta pana cand alege sa fie ea insasi, sa se elibereze.

Enough

Dupa ce incearca sa fuga de sotul ei care o abuza emotional si fizic, personajul interpretat de Jennifer Lopez cauta alte solutii de a trai o viata mai buna. Fimul vorbeste despre resursele si puterea pe care le gasim in situatii dureroase, si despre cum ne putem adapta iar si iar, totul pentru supravietuire.

What’s love got to do with it? 

Unul dintre cele mai cunoscute filme despre abuz fizic spune poveste Tinei si a lui Ike Tunrner. Cum s-a eliberat cantareata de sotul ei abuziv poti descoperi in acest film.

The Girl On the Train

Un thriller psihologic, The girl On the Train este unul dintre cele mai interesante filme despre abuz. Pana unde poate ajunge abuzul emotional al unui personaj cu tulburari psihice vei descoperi in acest film.

Sleeping with the Enemy

Un film destul de vechi, insa inca relevant daca vorbim despre violenta domestica. Filmul spune povestea unui femei care incearca cu disperare sa se elibereze de sotul ei, schimbandu-si chiar identitatea. 

Phantom Thread

Un tablou al anilor ’50, Phantom Thread este unul dintre cele mai tulburatoare filme despre abuz emotional. Despre patologii si felul in care acestea ne pot distruge viata de cuplu si viata in general, descopera in aceasta pelicula cu Daniel Day-Lewis!

Dolores Claiborne

Relatia dintre mame si fiice este adesea dureroasa, iar filmul acesta realizat dupa o carte de Stephen King vorbeste bine despre asta. Despre abuzul care trece din generatie in generatie si despre cum putem recunoaste opresia, respingerea, tortura emotionala sau violenta vei descoperi mai multe in acest film din 1995.

Closer

Filmul spune povestile unor adulti care intra in relatii de cuplu fara sa fi fost bine singuri mai intai. Inainte sa ne dam seama de asta, devenim dependenti de relatiile noastre si astfel reusim sa le distrugem.

Foto: PR.