Nu tine durerea in suflet – Iarta si mergi mai departe

iertarea
1
De Alice Moisescu
23 apr. 2019

Iertarea este, inainte de toate, o revenire catre noi insine si nevoile noastre de baza. Iertand… acceptam greselile celor din jur, eliberandu-ne astfel de frustrare si nefericire. 

Asta… in teorie. Caci daca ne numaram printre cei care nu pot depasi cu usurinta conflictele, replicile taioase sau situatiile umilitoare, iertarea va fi un pas extrem de greu de facut.

Uneori, se intampla ca cei dragi noua sa ne raneasca. Jignirile lor vor fi deseori coplesitoare si ne vor face sa suferim. Si-n timp ce persoana care ne-a gresit a si uitat faptul ca a facut-o, noi stocam resentimente. Iar aceste resentimente pot lasa urme adanci. Acumularea acestor frustrari genereaza nu doar o dispozitie proasta, dar si anumite consecinte tulburatoare la nivel fizic.

Pastrand si acumuland resentimentele, ajungem sa somatizam aceste trairi. Fapt ce ne poate imbolnavi. Iertarea, asadar, ne ajuta sa mentinem nu doar o stare psihica buna, ci si una fizica.

Este important sa intelegem ca iertarea este mai necesara nu celui ce jigneste, ci celui ranit. Iertarea nu schimba situatia petrecuta. Dar, doar cu ajutorul ei, putem rupe lantul cu care suntem atat de legati de starea de disconfort.

Cum putem ierta cu usurinta? Si cum putem depasi mai usor momentele neplacute?

In primul rand, nu incercati sa va razbunati! Nu va duce catre nimic bun. Poate ca va va oferi o satisfactie de moment, insa, pe termen lung, se va rasfrange tot asupra voastra. Va crea o stare permanenta de teama, neliniste si anxietate.

Va puteti permite, desigur, sa fiti furiosi, insa canalizati aceasta furie spre alte actiuni. De pilda, un efort fizic crescut va poate ajuta sa va eliberati de aceste tensiuni.

Cum sa ierti, chiar si atunci cand pare imposibil

Iertarea implica o alegere

Iertati si va asumati continuitatea relationala, trecand peste momentele conflictuale sau iertati si mergeti mai departe, lasandu-l pe cel ce va ranit in  urma. Iertarea nu este un proces care presupune, in mod automat, reconciliere.

9 lucruri pe care sa le lasi in trecut si sa o iei de la capat

Nu reduceti iertarea la o obligatie morala, un alt pas extrem de important

Acesta este un lucru care ar trebui inteles bine: daca va rezumati doar la a spune ‘te iert’, fara a trece insa cu adevarat peste momentul dificil, fara a depasi conflictul, nu se numeste iertare. Iertare este atunci cand depasiti totalmente situatiile neplacute si nu le mai aduceti niciodata in discutie, cand nu mai purtati ranchiuna celui ce v-a ranit si cand va eliberati complet de sentimentele negative.

Puneti-va in locul persoanei care v-a ranit

Este un pas dificil, intr-adevar, dar atat de vital in vindecarea voastra! Va va ajuta sa va detasati putin de situatia conflictuala, sa va puneti in pielea celui ce v-a ranit si sa intelegeti, poate, de ce a facut acest lucru.

Suferinta, calea spre eliberare

Da, daca doriti sa va vindecati si sa iertati in adevaratul sens al cuvantului, va trebui sa va permiteti sa suferiti. Sa fiti blanzi cu voi. Nu veti ajunge sa iertati daca va veti incapatana sa credeti ca nu ati fost ranit sau ofensat in vreun fel. Acceptati situatia si eliberati-va prin suferinta!

Iertarea te elibereaza

Foto: Shutterstock.com