10 filme despre pandemii pe care sa le vezi in timpul carantinei COVID-19

1
De Maria Constantin
10 apr. 2020

Poate parea gresit sa urmaresti tocmai acum, in plina pandemie, filme pe aceasta tema. Dar e un mod de a capata incredere si de a intelege ca ceea ce traiesti acum e nimic – se poate si mai rau!

Izolati in confortul locuintelor noastre, suntem nevoiti sa stam la distanta unii de altii pentru a opri raspandirea noului coronavirus. In aceste conditii, cel mai bun mod de relaxare raman serviciile de streamig. Si oricat am incerca sa ne desprindem de realitatea anormala in care ne-am trezit, exista o alternativa distopica pe care o putem sonda: filmele despre pandemii.

Poate parea o nebunie sa urmaresti acum filme pe acest subiect dupa torentul de stiri despre noul coronavirus, insa e cel mai bun mod de a-ti tempera nelinistea, de a capata incredere si de a intelege ca intotdeauna exista o solutie.

„Actuala pandemie ma ingrozeste, iar o poveste despre fix acelasi lucru este un mod de a lupta cu aceasta frica”, explica Kathryn VanArendonk intr-un articol publicat de Vulture, publicatie care a intocmit o lista generoasa cu filme despre pandemii numai bune de urmarit in aceasta perioada.

Iata cateva titluri pe care sa le urmaresti pe Netflix si pe alte platforme de streaming in plina carantina COVID-19:

Outbreak

Filmul care a transformat o minigeneratie intr-una de ipohondri prezinta un oras fictiv din California care intra in carantina cand devine focarul in care izbucneste o epidemie de virus asemanator cu Ebola. Actiunea se concentreaza pe eforturile autoritatilor sanitare si ale medicilor militari de a stapani raspandirea si de a-i vindeca pe bolnavi. Productia include scene dure cu bolnavi care sangereaza abundent, secvente care i-au facut pe multi dintre cei care au acum intre 30 si 35 de ani sa creada ca i-a prins pandemia in sala de cinema.

Contagion

Se vorbeste mult acum despre acest film. Productia lui Steven Soderbergh in care Gwyneth Paltrow isi gaseste repede sfarsitul terifiant ne arata cat de serioasa este boala fictiva care se raspandeste pe Pamant. Presarat cu multe scene infioratoare, filmul e si un studiu sociologic despre ce trebuie sa faca in fiecare zi oamenii in timpul unei pandemii.

The Flu

In acest film sud-coreean, o forma mortala a virusului H5N1 incepe sa faca ravagii in orasul Bundang, ucigand in mai putin de 36 de ore orice persoana infectata. Aproape un milion de locuitori se afla in pericol de moarte.

28 Days Later

Danny Boyle a schimbat pentru totdeauna genul filmelor cu zombie cu acest film in care o mana de supravietuitori se reunesc la o luna dupa ce un virus misterios a decimat populatia Marii Britanii si incearca sa supravietuiasca atat cat e nevoie pentru a fi salvati.

Infection

Cand greseala facuta de un doctor are consecinte critice pentru un pacient, o boala ciudata incepe sa afecteze personalul medical care incearca sa-l ajute. Cei infectati se dizolva intr-o materie ciudata de culoare verde – ai pomenit ceva mai bizar? Si totusi, cineva trebuie sa elucideze misterul…

Virus (2019)

Un film indian, bazat pe evenimentele reale petrecute in 2018, cand virusul Nipah a erupt in Kerala. Productia reda mobilizarea comunitatii pentru a opri raspandirea epidemiei.

Carriers

Chris Pine, Piper Perabo si Emily VanCamp joaca in acest film in care nimeni nu este imun in fata pandemiei ce ameninta omenirea. Un grup de prieteni incearca sa scape cu viata din confruntarea cu virusul si cu oamenii care il poarta spre ei.

Blindness

Dupa atatea filme cu patogeni care transforma umanitatea in armate de zombie insetati de sange, aceasta productie aduce ceva nou: o boala care ii orbeste pe toti locuitorii unui oras. Cuprinsi de disperare, multi oameni incep sa actioneze irational si abominabil. Una peste alta, filmul te face sa te declari multumit cu pandemia pe care o traiesti acum.

5 filme despre singuratate care te ajuta sa suporti mai usor carantina COVID-19

It Comes at Night

Daca vrei o drama la foc mic, este filmul potrivit. It Comes at Night e despre disperare si frica, dar te ucide aproape la propriu cu ritmul lent in care se dezvolta actiunea. Productia din 2017 prezinta povestea a doua familii izolate in pustietate care trebuie sa faca fata unei amenintari nenaturale care terorizeaza lumea.

Perfect Sense

In cel mai melancolic si romantic film despre pandemii, cum il descriu cei de la Vulture, o boala incepe sa-i lipseasca pe oameni de simturi, unul cate unul, simptome acompaniate de emotii necontrolate. Eva Green o interpreteaza pe Susan, medicul epidemiolog care se indragosteste de bucatarul Michael (Ewan McGregor). Povestea lor de dragoste se infiripa in timp ce pandemia se extinde in Europa, iar lumea se destrama. Este o tragedie romantica si, in mod bizar, pandemia din film rezoneaza cu ceea ce traim astazi.

Foto: PR.