Invata sa faci economii – 5 metode garantate

1
De Cristina Tudor
28 iul. 2018

Uneori, cel mai greu lucru legat de a face economii este momentul inceperii acestui proces. Pentru ca nu este un obicei oarecare, implica mai multi factori si devine un intreg proces. Invata sa faci economii altfel decat cum stiai pana acum!

Expertii financiari de la Better Money Habits spun ca este dificil sa economisesti. Greu este si sa folosesti resursele pentru atingerea numitor teluri. Nu de putine ori, economiile sunt cheltuite prea repede si fara rost. De aceea, acestia au de dat cateva sfaturi in acest sens. Invata sa faci economii ca un profesionist!

Fa un raport al cheltuielilor

Primul pas pentru a economisi bani este sa stii cat cheltuiesti. Tine o evidenta a cheltuielilor tale, incepand cu cafeaua de dimineata si pana la revista glossy lunara, pe care nu ti-o refuzi niciodata. Odata ce ai toate datele, organizeaza totul pe categorii, de exemplu, facturi, mancare si apoi fa totalul. Ajuta-te si de extrasele de cont, daca ai facut plati cu cardul.

Stabileste un buget

Odată ce ai o idee despre cheltuielile pe care le faci lunar, poti incepe sa-ti organizezi cheltuielile intr-un buget realist. Ia in considerare si o marja de eroare, pentru cheltuieli neprevazute, cum ar fi cele legate de intretinerea masinii.

Fa-ti un plan de economisire

Dupa ce ai stabilit un buget, creeaza si o categorie pentru economii in cadrul lui. Incearca sa limitezi pentru acest scop un procent de 10-15% din buget. Nu exagera marind suma, nu vei putea tine pasul! Pe de alta parte, daca dupa ce analizezi cheltuielile si bugetul nu poti salva nici macar 10% pentru economii, e mai bine sa nu faci eforturi in aceasta perioada.

Alege-ti un target pentru aceste economii

Una dintre cele mai bune argumente in favoarea economisirii este sa gasesti un scop. Poate fi vorba despre acumularea unei sume de bani, drept avans pentru achizitionarea unei case. Poate fi vorba, de asemenea, despre achitarea unei vacante intr-o destinatie exotica.

Invata sa faci economii – Stabileste-ti obiectivele

Fii sigura ca iti stabilesti obiectivele si perioada cand iti doresti ca acestea sa fie atinse. Daca ai obiective pe termen lung, cum ar fi planul de pensionare, acorda-ti un timp de economisire mai bland. Daca obiectivul il reprezinta achizitionarea unei masini in viitorul apropiat, trebuie sa optezi pentru un plan de economii mai strict si mai scurt ca durata.

Foto: Instagram – Lucy Williams