La recomandarea psihologilor, Netflix elimina o scena-cheie din serialul 13 Reasons Why

1
De Irina Constantin
21 iul. 2019

Celebrul serial de pe Netflix care abordeaza tema sanatatii mentale va suferi modificari importante, la sugestia psihologilor.

13 Reasons Why spune povestea personajului Hannah Baker, o adolescenta care sufera din cauza depresiei. In final, ea ajunge sa se sinucida. Eleva lasa in urma ei 13 casete, destinate fiecarei persoane care a facut-o sa sufere in ultima perioada a vietii.

5 seriale bune, care te vor tine in suspans

Mai multi psihoterapeuti au recomandat ca scena explicita in care Hannah isi ia propria viata sa fie exclusa din serial.

La trei luni dupa lansarea 13 Reasons Why, a fost observata o crestere a ratei de suicid in randul tinerilor

„Cu siguranta, am observat mult mai multe tentative de suicid in randul adolescentilor”, a spus Van Hedwell, specialist in preventia sinuciderilor.

Felul in care un subiect atat de delicat precum suicidul este abordat in mass media poate influenta serios perspectivele tinerilor, explica psihologii.

Top 10 seriale inteligente care iti vor stimula gandirea

„Sinuciderile in masa chiar exista. Desi nu putem pune cauzalitatea in intregime pe acest serial, nu vad nicio alta explicatie valida pentru aceasta contagiune”, spune psihoterapeutul Esme Shaller.

Studiu: Rata sinuciderilor in randul adolescentilor americani a crescut cu o treime in luna urmatoare lansarii serialului

Raspunsul initial oferit de Netflix scotea in evidenta rolul educativ pe care 13 Reasons Why l-a avut asupra tinerilor.

View this post on Instagram

Your life makes a difference.

A post shared by 13 Reasons Why (@13reasonswhy) on

„Serialul abordeaza realitatea inconfortabila a multor tineri din ziua de azi. Am auzit, atat din partea lor, cat si din partea expertilor, ca 13 Reasons Why i-a determinat sa se confeseze si sa ceara ajutor”, este mesajul platformei de streaming.

Serialele verii 2019: La ce sezoane noi te vei putea uita in curand

Cu toate acestea, in urma cu cateva zile, Netflix si-a regandit pozitia. Intr-o postare pe Twitter, compania anunta ca a luat o decizie.

„Am hotarat, impreuna cu Brian Yorkey, creatorul 13 Reasons Why, sa editam scena din sezonul 1, cea in care Hannah se sinucide. Decizia a fost luata la recomandarea mai multor experti in sanatate mentala, printre care si Christine Moutier, conducatoarea Fundatiei Nationale pentru Prevenirea Suicidului”.

13 Reasons Why are, pana in prezent, doua sezoane disponibile, iar Netflix se pregateste de lansarea sezonului 3.

Foto: PR