Moduri surprinzatoare prin care femeile gestioneaza banii mai bine decat barbatii

Alice Moisescu1
De Alice Moisescu
26 oct. 2018

Suntem mai bune decat barbatii la investitii, la economii sau la anticiparea problemelor financiare din viitor, spun oamenii de stiinta.

Studiile arata ca femeile isi gestioneaza mai eficient bugetul, motiv pentru care isi capata independenta financiara mai devreme in viata si sunt pregatite mereu pentru situatii neprevazute.

Au mai putine datorii

Un studiu efectuat in 2015 arata ca, in medie, barbatii au datorii de 7.407 dolari, in timp ce femeile sunt mai cumpatate si nu se indatoreaza cu mai mult de 5.245 dolari. Diferenta de 22% este data de faptul ca reprezentantele sexului frumos isi cantaresc posibilitatile financiare mai realist, mai practic si nu se aventureaza in datorii pe care nu sunt sigure ca le pot achita. Sunt mai precaute si cantaresc fiecare optiune.

Pun mai des bani deoparte pentru fondurile private de pensie

Un alt studiu arata ca femeile sunt cele care se gandesc mai des la viitor si pun bani deoparte pentru zile negre sau chiar pentru fondurile private de pensii, indiferent de veniturile lor lunare. Insa, in ciuda masurilor de precautie pe care si le iau, tot barbatii au pensii mai mari in cele din urma. Acest lucru se datoreaza faptului ca barbatii au o varsta de pensionare mai avansata si sunt platiti mai bine decat femeile.

Sunt mai independente financiar

O cercetare arata ca barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani cer de doua ori mai des bani parintilor si sunt de patru ori mai predispusi sa locuiasca in casa parinteasca. Fie ca nu se grabesc sa isi gaseasca un loc de munca mai bine platit sau un camin pentru sine, expertii arata ca barbatii nu se simt presati sa isi castige independenta financiara cat mai repede.

Sunt mai cumpatate cand fac investitii

Barbatii isi asuma multe lucruri atunci cand fac investitii. Si sunt dispusi sa aloce sume mari de bani pentru asta. O companie de brokeraj a descoperit intr-un studiu recent ca barbatii sunt de sase ori mai dispusi sa investeasca riscant sau sa ia decizii indraznete.

In schimb, femeile investesc calculand fiecare risc, deci rareori intra in bucluc.

Foto: Shutterstock.com