5 motive pentru care Atena e o destinatie grozava de vacanta in sezonul rece

1
De Teodora Tirca
29 oct. 2019

Desi Atena este considerata o destinatie de vara, m-am bucurat sa o descopar toamna, in acest sezon care iti permite sa explorezi orasul din plin, sa te indragostesti de esenta lui, de oamenii si de locurile cu o istorie fermecatoare.

Ryanair si Organizatia Nationala de Promovare Turistica a Greciei m-au invitat in Atena la final de septembrie, cand soarele nu mai avea la fel de multa forta. De data aceasta, calatoria mea nu a mai fost despre mare si soare, ci despre labirinturile misterioase ale orasului, despre a te bucura de o masa pe indelete si a povesti legende ce transced timpul.

Dupa un zbor confortabil ce a durat mai putin de doua ore, am fost cazata la hotelul Stratos Vassilikos, un clasic al Atenei, de unde am putut ajunge usor la atractiile principale ale orasului (am descoperit metroul Atenei, care mi-a fost foarte util in dupa-amiezile cu program liber, cand am explorat de una singura).

Unde sa mergi in vacanta in 2019, in functie de semnul zodiacal

Odata ajunsa acolo, eram foarte curioasa sa aflu ce se poate face in Atena pe timp de toamna (sau iarna, in caz ca ti-ai planuit o excursie in decembrie-ianuarie). Iti pot spune ca Atena e la fel de intensa si in sezonul rece, atata vreme cat iti planuiesti in detaliu activitatile.

Iata 5 idei care te vor tine in priza:

1. Nu rata plimbarea la Acropole

View this post on Instagram

Unreal. ☁️

A post shared by JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules) on

Daca esti pasionata de istorie sau pur si simplu vrei sa patrunzi esenta orasului si sa intelegi pasiunea atenienilor si felul cum sunt construiti, trebuie sa vizitezi Acropolele sau „Stanca Sacra” a Atenei, unul dintre cele mai faimoase monumente culturale ale lumii.

Am vizitat Acropolele alaturi de ghidul nostru, Akis, care a studiat in Romania si care ne-a povestit cu mult umor, dar si profunzime, incredibilele legende grecesti. El a presarat si informatii reale printre povestirile despre furia zeilor si actiunile lor nesabuite. M-au impresionat templele Partenon si Erehteion, dedicate zeitei Atena, care, asa cum ne-a povestit si Akis, nu a fost zeul perfect – a dat dovada atat de maretie, cat si de cruzime, apropiindu-se foarte mult de trasaturile specific umane.

A urmat vizita la Muzeul Acropole, construit recent, in 2009 – o cladire moderna din care iesi cu adevarat impresionat.

Akis ne-a vorbit despre felul in care artistii greci percepeau trasaturile umane si despre tehnicile minutioase pe care le foloseau pentru a reda emotii umane.

Muzeul este dotat cu propriul restaurant, unde am savurat un pranz delicios – apropo, in Atena desertul nu este optional.

2. Prinde un apus spectaculos la Capul Sounion

Pe o stanca din partea sudica a peninsulei Attica am descoperit Capul Sounion, acolo unde se afla Templul lui Poseidon. In plus, destinatia nu a fost singurul lucru placut din aceasta experienta, pentru ca drumul de coasta pe care l-am parcurs de la Atena catre Sounion este atat de frumos, incat iti taie rasuflarea. Muntii se impletesc cu marea in cel mai romantic mod cu putinta, asa ca pregateste-ti aparatul de fotografiat.

Daca ai noroc de cer senin, la Templul lui Poseidon vei prinde unul dintre cele mai frumoase apusuri din viata ta, iar avantajul de a-l descoperi in sezonul rece este lipsa aglomeratiei – poti sa pariezi ca vara acest loc este intesat de turisti care se straduiesc sa faca cel mai interesant selfie din „cariera” lor de instagramisti.

9 destinatii de vacanta care-ti vor imbunatati sanatatea

3. Mediteaza la Lacul Vouliagmeni

Nu trebuie sa bati drumul pana in statiuni precum Edipsos sau Lesvos pentru a te bucura de izvoare naturale cu proprietati vindecatoare – exista unul chiar in Atena, numit Lacul Vouliagmeni. Arata de-a dreptul spectaculos – o apa de un albastru visator, inconjurata de stanci misterioase – aproape ca aminteste de un crater vulcanic. Apa de aici este folosita in scopuri terapeutice, pentru a vindeca afectiuni precum eczeme, migrene, artrita, boli ginecologice cronice etc. Vei gasi aici si un spa luxos, unde te poti bucura de masaje terapeutice sau tratamente de infrumusetare.

Poti inota in lac pe tot parcursul anului, insa daca nu ai chef sa te uzi poti pur si simplu sa stai pe margine si sa inhalezi mineralele vindecatoare in timp ce meditezi sau iti relaxezi mintea.

4. Bea o cafea pe Dealul Lycabettus

Ne-am dorit mult sa ajungem pe Dealul Lycabettus, un alt loc „la inaltime” ce ne-a oferit o panorama incantatoare a orasului si un apus fascinant. Drumul pana sus se pune ca antrenament cardio, insa vei simti o satisfactie imensa odata ajunsa la destinatie. Te vei putea bucura si de o cafea buna la restaurantul de pe deal care, deloc surprinzator, are un view superb.

5. Exploreaza cartierul Plaka

Oricat de interesante au fost explorarile alaturi de ghidul nostru, partea mea preferata a acestei excursii au fost dupa-amiezile libere, in care puteam explora orasul de una singura. Voiam neaparat sa ma afund in misterele cartierului Plaka, despre care auzisem atat de multe. Situat in centru, intre pietele Syntagma si Monastiraki, te va ademeni cu stradutele sale intortocheate si plantele agatatoare ce decoreaza balcoanele caselor cu acoperisuri de tigla rosie.

Poti alege sa explorezi magazinele de arta greceasca sau muzee precum Muzeul Evreilor, Muzeul Artei Populare Grecesti sau Muzeul Frissiras. Cand obosesti, poti gusta o musaca delicioasa la unul dintre restaurantele din zona – pe oricare l-ai alege, mancarea te va impresiona cu siguranta.

Foto: Shutterstock.com.