Semnificatia viselor. O alta abordare a lor si a lucrurilor pe care le visam

1
De Cristina Tudor
1 apr. 2021

De mii de ani oamenii sunt fascinati de ceea ce se intampla cu creierul nostru in timpul somnului.

Iar raportarea fiecaruia fata de acest subiect este nu doar subiectiva, dar si puternic influentata de credinta, educatie si mediul social. Asta nu inseamna ca nu sunt o multime de oameni care au incercat sa afle care este semnificatia viselor, dand astfel nastere la interpretari care mai de care mai fanteziste si la foarte multe superstitii.

Semnificatia viselor – O scurta privire in istorie

In Mesopotamia, de exemplu, visele influentau in mod categoric viata de zi cu zi a locuitorilor, fiind considerate o modalitate de a comunica cu zeii. Se punea atata pret pe cea de-a treia stare a constiintei incat majoritatea deciziilor administrative la nivel teritorial se bazau pe semnificatia viselor, asa cum o vedeau oamenii la acea vreme. Printre primele lucruri ce au dat startul acestei gandiri sunt legate de eroul mitic Ghilgames, momentele cruciale ale vietii acestuia fiind precedate de vise numite premonitorii.

Nici in Imperiul Roman lucrurile nu au fost cu mult mai diferite. Unele vise ajungeau sa fie analizate la sange de membrii Senatului, care voiau sa desluseasca ce mesaje dorea sa le transmita Dumnezeu. Mai mult, traducatorii de vise insoteau liderii militari in lupte si in campaniile de cucerire ale altor teritorii.

Egiptul si Grecia antica nu au facut nici ele exceptie.

Si aici visarea era drept o comunicare supranaturala, ba chiar o modalitate de interventie divina, un mesaj pe care oamenii erau datori sa il descifreze. Preotii erau considerati a fi capabili sa interpreteze visele, multe dintre ele fiind apoi transpuse in scris. India, China, toate marile civilizatii au in istoria lor astfel de credinte legate de mesajele transmise de divinitate in timpul somnului.

Incercarea de a interpreta visele este la fel de prezenta si in zilele noastre si chiar daca in multe locuri din lume inca sunt foarte prezente superstitiile referitoare la insemnatatea obiectelor sau faptelor aparute intr-un vis, acum sunt mult mai multi care trateaza acest subiect din perspectiva psihologica.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.