Tarile cu cele mai mari salarii din Europa

1
De Cristina Tudor
1 oct. 2020

Utimii 30 de ani au insemnat pentru multi dintre romani libertatea de a spune ceea ce gandesc, dar si libertatea de a munci oriunde isi doresc.

Mirajul salariilor mari din afara granitelor Romaniei a trimis peste hotare milioane de conationali, iar multi dintre ei au decis sa si ramana acolo. Mirajul este si in prezent destul de puternic, doar ca acum nu doar potentialele venituri ii atrag pe romani in alte tari, ci si dorinta de a trai in state ce ofera si garanteaza mai mult cetatenilor lor, de la sisteme de educatie si sanatate pana la asigurari si birocratie. Dar, in mod evident, orice decizie de relocare se ia si in functie de veniturile obtinute si cum multi aleg sa ramana pe continentul european, am facut o lista cu cele mai mari salarii din Europa.

Cele mai mari salarii din Europa – Luxemburg

Luxemburgul nu este doar una dintre cele mai bune tari in care poti trai, conform statisticilor, ci si tara cu cel mai mare salariu minim prevazut din intreaga lume. 2.142 de euro este castigul minim pe care il poti avea daca ajungi sa muncesti in Marele Ducat, iar salariul mediu net este aproape dublu, 4.200 de euro. Al doilea cel mai mic stat al Uniunii Europene este insa destul de aglomerat cu cei 500.000 de locuitori pe numai 2.500 de kilometri patrati, deci este o provocare sa gasesti acolo un job. Mai mult, inainte sa ne imbatam cu apa rece si sa ne grabim sa ne mutam acolo, e bine sa luam in considerare si ca in Luxemburg costurile vietii sunt comparabile cu salariile, adica extrem de ridicate, ceea ce nu mai transforma acel salariu minim intr-un venit atat de atractiv.

Cele mai mari salarii din Europa – Olanda

Olanda sta si ea foarte bine la acest capitol, aici salariul minim prevazut fiind de aproape 1.700 de euro pentru angajatii cu varste de peste 21 de ani si contracte de munca care pot varia de la 36 la 40 de ore pe saptamana. Salariul minim este ajustat de catre guvern de 2 ori pe an, la 1 ianuarie si 1 iulie.

Salariul mediu este de 2.800 de euro brut, dar trebuie tinut cont de faptul ca salariile pot varia foarte mult in functie de varsta, experienta, domeniu de activitate si numarul efectiv de ore lucrate pentru ca, da, aici se plateste absolut orice ora in plus fata de cele specificate in contractul de munca. Atentie insa si la taxele care sunt de platit! E bine sa stiti si cu cati bani ramaneti dupa ce se achita toate acestea, la salariul mediu de mai sus fiind de aproximativ 600 de euro.

Cele mai mari salarii din Europa – Irlanda

Pe locul trei al celor mai mari salarii minime in Europa regasim o tara mai putin cautata de catre romani cand vine vorba de munca peste hotare, dar care are multe de oferit daca te obisnuiesti cu vremea foarte ploioasa…

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.