11 trucuri destepte: Cum sa economisesti energie electrica si sa platesti mai putin

1
De Cristiana Astefanoaiei
16 oct. 2022

Daca pana acum nu ai fost obisnuit sa fii atenta la consumul de energie electrica din locuinta ta, e posibil ca de acum sa doresti sa o faci! Este simplu daca urmezi aceste trucuri destepte.

Urmeaza o iarna in care ne putem astepta la facturi mai mari la electricitate. Cu siguranta, fiecare dintre noi isi doreste sa mai reduca din valoarea lor, iar in acest scop putem sa luam cateva masuri. Poate par mici, dar, impreuna, ne ajuta sa economisim.

Iti prezint in continuare unele dintre cele mai destepte metode pentru a economisi energie electrica. Vestea buna? Nu este deloc greu sa le pui in aplicare.

1. Fa o analiza a modului in care se consuma energia in casa ta

Inainte de a incepe sa implementezi orice obiceiuri de economisire a energiei electrice, este important sa iti faci o imagine de ansamblu asupra cantitatii de energie electrica pe care o folosesti in prezent. Pentru a face acest lucru, analizeaza cu atentie si in mod constient modul in care folosesti resursele de care dispui, pentru a vedea unde exista pierderi.

2. Controleaza iluminatul

Nu va fi o surpriza sa iti reamintesc ca stingerea luminii atunci cand parasesti o camera poate reduce factura de electricitate. De asemenea, ia in considerare conectarea aparatelor electronice controlate de la distanta la o priza inteligenta. Banda de alimentare inteligenta va opri apoi automat toate dispozitivele care nu sunt utilizate. Si nu uita sa trimiti furnizorului de energie citiri regulate ale contorului, astfel incat sa factureze o suma exacta.

5 obiceiuri sustenabile si economice pe care le poti adopta usor in 2021

3. Schimba becurile

Becurile sunt printre cele mai mari consumatoare de energie pe care le folosesc oamenii. Ele nu consuma multa energie electrica pe cont propriu. Conform Energy Star,  un program care promoveaza eficienta energetica, becurile fluorescente compacte (becuri CFL) folosesc cu pana la 75% mai putina energie. Asta inseamna ca la fiecare patru zile in care un bec CFL ramane aprins consuma la fel de multa energie ca un bec obisnuit pentru o zi. De asemenea, si becurile tip LED sunt recomandatede specialisti.

4. Umple congelatorul

Poate suna paradoxal sa cumperi mai mult pentru a economisi. Insa este un secret foarte practic! Cu cat depozitezi mai mult in congelator, cu atat consumi mai putina energie. Prin umplerea spatiului, exista mai putin aer din jur care trebuie racit. In plus, o temperatura rece poate fi mentinuta mai mult timp in cazul unei pene de curent. Dezghetarea regulata a congelatorului este, de asemenea, utila. Cu cat se acumuleaza mai multa gheata intr-un congelator casnic, cu atat acesta consuma mai multa energie.

5. Urmareste consumul de apa

Apa calda este adesea a doua cea mai mare cheltuiala din gospodarie, dar nu trebuie sa fie asa. Pe langa repararea robinetelor care picura si grija de a nu lasa robinetul sa curga atunci cand te speli pe dinti, exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a reduce costul consumului de apa. Ia in considerare inlocuirea capului de dus cu unul mai eficient din punct de vedere energetic. Para de dus cu consum redus de energie functioneaza prin restrictionarea debitului de apa, dar oferind senzatia unui dus perfect obisnuit.

De asemenea, ia in considerare posibilitatea de a face dusuri mai scurte. Incalzirea apei consuma multa energie, ceea ce, in cele din urma, o face costisitoare. Daca iti reduci dusul cu doua minute, ai putea folosi cu 23 de litri mai putin la fiecare dus. Daca faci dus zilnic, asta inseamna o economie anuala de aproape 8400 de litri, ceea ce poate reduce destul de mult din factura de electricitate – si este mult mai bine pentru mediu.

10 sfaturi super simple de frumusete care te vor ajuta sa economisesti timp si bani

6. Fa mai multe dusuri

Legat de punctul anterior, o idee buna pentru economisirea energiei electrice poate fi renuntarea la bai lungi. Expresia populara de „a arunca banii pe apa sambetei” devine reala atunci cand se ia in considerare pretul unei bai.  Specialistii au anuntat ca inlocuirea a doua bai cu doua dusuri de sapte minute in fiecare saptamana ar putea economisi pana la 6.200 de gigawati ora pe an.

7. Spala rufe cu mai multa grija

Studiile au aratat ca 90% din energia pe care o foloseste o masina de spalat provine din incalzirea apei pentru a o folosi la spalare. Asa ca poti sa folosesti setarea de a spala cu apa rece, cu atat mai mult cu cat pe eticheta multor haine este precizat faptul ca e interzis sa fie spalate la temperaturi inalte. Astfel, vei avea grija de hainele tale in timp ce  economisesti energie electrica.

8. Fa schimbari in modul in care alegi hainele

Poate pare evident, dar daca te asiguri ca porti haine calduroase in interior iarna si haine racoroase vara, poti reduce din necesitatea de a incalzi/racori apartamentul, ceea ce inseamna facturi mai mici. Acum ca a venit frigul, poarta haine ceva mai calduroase in loc sa pornesti caldura la maximum.

9. Nu mai cumpara, refoloseste

De asemenea, tot legat de haine si de cumparaturi, poti reduce cheltuielile prin refolosirea hainelor in diverse scopuri. Poti sa faci perne din bucati vechi de materiale, poti sa faci chiar si paturi din tot felul de decupaje ale rochiilor mai vechi, in functie de cat de creativa esti. Poate te intrebi ce legatura are cu energia electrica? Ei bine, refolosirea obiectelor reduce poluarea, iar sanatatea mediului inconjurator este cea care ne asigura si confortul de a avea curent electric.

Incerci sa-ti construiesti obiceiuri prietenoase cu planeta? Incepe cu aceste 4 lucruri simple

10. Realizeaza etansarea ferestrelor

Izolarea casei este una dintre cele mai bune modalitati de a reduce costurile de energie, blocand fisurile, golurile si gaurile de la ferestre si usi prin care se poate pierde caldura. Daca ferestrele tale „fluiera” sau simti un curent de aer in jurul cadrelor de la usi, e posibil sa fie nevoie sa le etansezi. Este atat ieftin, cat si simplu sa rezolvi aceasta problema. Cea mai simpla metoda este sa investesti in niste benzi de protectie impotriva intemperiilor sensibile la presiune, care sunt disponibile fie din cauciuc, fie din plastic. Acestea sunt prevazute cu adeziv, astfel incat se lipesc usor de ramele ferestrelor si usilor, iar atunci cand sunt comprimate, cauciucul sau plasticul actioneaza ca un sigiliu, impiedicand patrunderea sau iesirea aerului.

11. Foloseste panouri solare

In cazul in care locuiesti la apartament, aceasta este o solutie mai greu de implementat. Insa pentru cei care locuiesc la casa, este una dintre cele mai avantajoase metode. Exploatarea puterii soarelui este o modalitate excelenta de a economisi bani si de a deveni ecologic.

Foto: depositphotos.com