Detox in garderoba: cum sa-ti creezi tinute stylish cu hainele pe care le ai deja

1
De Cristiana Astefanoaiei
18 iul. 2023

Inainte de a porni la shopping, asigura-te ca ai verificat ce ai deja in sifonier. S-ar putea sa ai mai multe optiuni decat crezi.

Un detox in garderoba te poate scuti de anumite cheltuieli. S-ar putea sa descoperi ca ai deja suficiente haine cat sa creezi o multime de tinute in urmatoarele luni.

Este nevoie, totusi, sa te inarmezi cu energie si rabdare pentru a sorta toate hainele si accesoriile. In plus, ai nevoie si de multa sinceritate fata de tine! Vrei cu adevarat sa pastrezi fusta de acum 5 ani sau bluza pe care nu ai purtat-o niciodata?

Am consultat informatiile oferite de stilistii internationali si am concluzionat ca un detox in garderoba nu presupune sa arunci tot ce ai, ci sa folosesti cat mai inteligent item-urile de care dispui. Cum poti sa faci asta? Urmand aceste sfaturi.

5 jachete de primavara pe care trebuie sa le ai in garderoba

Incepe prin a face o inventarierare a tuturor pieselor din garderoba ta

Include toate hainele, incaltamintea si accesoriile pe care le ai. Intinde-te cu ele pe o suprafata cat mai mare, de exemplu in mijlocul sufrageriei, pentru a-ti fi usor sa le vizualizezi.

Sorteaza obiectele in trei categorii: „pastreaza”, „doneaza” si „recicleaza”

In general, pastreaza articolele pe care le porti in mod regulat sau care au o valoare sentimentala. Doneaza articolele pe care nu le-ai purtat in ultimele 6 luni sau care nu iti mai sunt potrivite, dar care sunt in stare buna. Du la punctele de reciclare (de exemplu la H&M) hainele care sunt deteriorate sau uzate.

Incearca sa limitezi numarul de obiecte pe care le pastrezi

Unii oameni isi propun sa pastreze doar o anumita cantitate de haine, cum ar fi 50 sau 100 de articole, in timp ce altii prefera sa-si organizeze garderoba dupa anumite teme, cum ar fi o garderoba minimalista sau una eco-friendly.

Gandeste-te si la modul in care poti dezvolta un stil de viata mai sustenabil

De exemplu, poti sa donezi hainele pe care nu le mai porti catre organizatii caritabile sau sa le vinzi pe platforme online. De asemenea, poti sa te concentrezi pe achizitionarea de haine din materiale sustenabile sau sa cauti branduri care promoveaza un stil de viata eco-friendly.

Dupa ce ai finalizat detoxul in garderoba ta, incearca sa pastrezi un stil de viata organizat

Incearca sa te concentrezi pe achizitionarea de haine si accesorii de calitate, pe care le vei putea purta mult timp. De asemenea, incearca sa iti organizezi garderoba astfel incat sa poti vedea toate articolele dintr-o privire, facand astfel mai usoara alegerea unui outfit.

7 rochii de primavara care iti evidentiaza senzualitatea feminina: le gasesti la reducere

Parerea stilistului despre garderoba capsula

Se vorbeste frecvent despre minimalism si a detine putine haine care sa iti defineasca stilul. Acest stil de viata poate fi potrivit pentru unele persoane, dar nu si pentru femeile cu adevarat fashioniste, care au nevoie de multe elemente cand isi compun o tinuta.

Iata ce spune stilistul.

Nu cred in conceptul de «garderoba capsula». Este un concept mereu evaziv si in schimbare, considera Prue White, editor de moda si stilist personal care ofera un serviciu personalizat de editare a garderobei. Un dulap trebuie sa fie complet individual pentru a fi functional. Uita-te cu adevarat la ceea ce porti in mod regulat, ia in considerare de ce gravitezi spre aceste articole si, invers, de ce unele piese sunt lasate nepurtate. Uneori, pur si simplu un element are nevoie de modificare pentru a-l readuce la viata.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prue White (@pruewhitestylist)

Fa si tu un detox in garderoba si schimba-ti stilul, dar fara a cheltui multi bani. Investeste doar in cateva piese inedite, precum si accesorii noi care, impreuna cu ce ai deja in sifonier, sa formeze tinute noi.

Foto: Instagram/@clairerose