5 metode inedite ca sa gatesti dovleacul, vedeta acestui sezon

cum gatesti dovleacul
Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
17 sept. 2018

Tu cum gatesti dovleacul? Am aflat cateva dintre cele mai interesante combinatii in care poti sa folosesti vedeta acestui sezon.

Iti place dovleacul copt? Dar supa-crema de dovleac? Si noua, dar ce ar fi sa descoperi si alte combinatii de a gati dovleacul? Cu totii avem cateva feluri de mancaruri preferate inca din copilarie, insa uneori parca simtim nevoia de a incerca ceva nou. Si cum retelele de socializare sunt surse excelente de inspiratie, de ce sa nu incercam alte retete inedite, inspirate din bucatariile din diverse colturi ale lumii.

Ca sa gatesti dovleacul si in alt fel fata de cum ai fost obisnuita, am gasit pentru tine cinci combinatii pe care merita sa le incerci. Noi le-am pus pe lista ca sa le incercam in aceasta toamna.

Cinci metode inedite ca sa gatesti dovleacul
1. Curry cu dovleac

View this post on Instagram

Sri Lankan inspired curry with toasted mustard seeds, a sticky coconut and red onion sauce and cinnamon roasted squash and sweet potato with red peppers and spinach 😍 This makes me so happy! Recipe coming in The Cookbook tomorrow, link in our bio 😱😱😱

A post shared by Deliciously Ella (@deliciouslyella) on

Cine nu adora curry-urile pline de arome imbietoare? Pe langa variantele cu carne, mai exista o multime de combinatii pe care le poti face: cu naut, linte, dovleac, cartofi dulci. Un curry cu bucati de dovleac, ardei iute, spanac, ceapa, mix de condimente indiene si lapte de cocos va fi un deliciu pentru oricine. Serveste-l cu orez integral si presara patrunjel/coriandru tocat marunt la final.

2. Spaghete din dovleac

View this post on Instagram

Happy meatless Monday y’all! . What are you cooking up for dinner tonight? How about these totally delicious avocado pesto spaghetti squash boats? These make for a super simple and healthy meal idea that’s fun to eat and won’t send you into a food coma! 😋🙌🏼👅 . Full recipe on the blog. Just search “Avocado Pesto Spaghetti Squash Boats”. . #meatlessmonday #whatsfordinner #dinner #dinnerideas #avocado #avocadopesto #spaghettisquash #pasta #vegetarianrecipes #dairyfree #vegetarian #vegan #veganrecipes #easyrecipes #healthyeating #healthyrecipes #healthydinner #eatclean #eeeeeats #eatingfortheinsta #recipevideo #bonappetit #spoonfeed #foodblogfeed #foodgawker #f52grams #buzzfeast #buzzfeedfood #feedfeed

A post shared by Laura Paladino (@deliciousaffood) on

Iti plac pastele, dar nu le mananci des de frica sa nu te ingrasi? Dovleacul este una dintre cele mai bune alternative sarace in carbohidrati la care poti apela. Poti sa faci spaghete din dovleac pe care sa le folosesti in locul pastelor obisnuite si sa le combini cu ingredientele preferate.

Se taie dovleacul in doua, se curata de samburi, se stropeste cu ulei de masline, sare, piper si se pune partea taiata in jos pe o tava. Se lasa la cuptor 45-50 de minute, pana cand este copt, dupa care se foloseste o furculita ca sa faci spaghete din miezul dulce al dovleacului. Combina aceste spaghete cu sosul tau preferat sau cu ingredientele pe care le-ai fi folosit pentru pastele obisnuite.

3. Terci de ovaz cu dovleac copt

View this post on Instagram

HI HI HAPPY SUNDAY! GUESS WHAT! I made you breakfast! 🤗That color tho, amiright?! 🌞 You guys were drooling over the GOLDEN OATS with BUTTERNUT SQUASH, BLUEBERRIES, & CASHEW BUTTER that I shared earlier this week, so I whipped up this blog post for you with @modernoats!!! They’re sooooo creamy and dreamy and made totally gluten-free, non-GMO, and whole grain with the use of @modernoats JUST OATS, y’all. 😎 They get their golden color from the dynamic duo of butternut squash purée AND turmeric! I love the cozy pairing of butternut and spices— you will too! Link below for the recipe and direct link in stories! I made mine warm but you can also throw all of the ingredients in a jar the night before to make ONOs. Perfect for busy workweek breakfasts and lazy Sundays alike! 🤩☀️ . . . http://www.floraandvino.com/golden-oats-summer-squash-turmeric-cashew-butter/ . . . #floraandvino #goldenoats #sponsored #foodandwine #nutrition #plantbased #vegan #cleaneating #eattherainbow #balance #inspirehealthy #wholefoods #eatpretty #goodmoodfood #toneitup #EEEEEATS #healthyish #spoonfeed #thekitchn #todayfood #instafood #buzzfeedfood #feedfeed #huffposttaste #healthyrecipes #f52grams #wellness #oats #breakfastinspo #modernoats

A post shared by Lauren Kirchmaier (@flora_and_vino) on

Daca primele doua retete sunt perfecte pentru pranz sau cina, aceasta va fi ideala pentru un mic dejun echilibrat. Stim cat de sanatos este terciul de ovaz consumat la micul dejun. De ce sa nu incerci sa-l amesteci cu dovleac copt, ca sa-i conferi o culoare frumoasa si un gust inedit. Un mic truc: in weekend pune mai mult dovleac la cuptor si pastreaza-l apoi in caserole la frigider (fie bucati, fie facut piure). Astfel il poti include foarte usor in terciul de la micul dejun.

4. Dovleac umplut

View this post on Instagram

One of the most popular recipes on My Food & Happiness is this delicious seasonal 🍂 meal. Mediterranean Butternut squash stuffed with a veggie-quinoa mix, topped with parmesan. Try it for yourself, get the #recipe by searching for 🎃"BUTTERNUT SQUASH"🎃on MF&H ➡️➡️➡️ www.myfoodandhappiness.com #healthyfoodie #healthyeating #healthyfood #healthyfoodshare #foodie #instafood #foodporn #healthyfoodporn #myfoodandhappiness #realfood #realfoodz #cleaneats #vegetarian #vegetarianfood #vegetarianfoodshare #veggie #healthyvegetarian #veggiefood #veggierecipes #autumnfood #butternutsquash #mediterraneanfood #quinoa #quinoarecipes #foodblogger #foodbloguk

A post shared by Monika ☀️ My Food & Happiness🍊 (@myfoodandhappiness) on

Daca iti place dovlecelul la cuptor cu diverse umpluturi, atunci nu ai cum sa gresesti daca incerci sa-l inlocuiesti cu dovleacul. Dupa ce ai lasat jumatatile de dovleac la copt, se scobeste putin miezul si se foloseste o umplutura, in functie de gusturile tale. Quinoa fiarta si amestecata cu diverse legume coapte sau calite constituie una dintre variantele cu care poti sa umpli barcutele de dovleac si sa presari deasupra parmezan razuit, care se va rumeni frumos la cuptor.

5. Shakshuka cu dovleac

Shakshuka traditionala are la baza sosul de rosii si ouale, insa pe aceasta idee poti sa te joci cu mai multe ingrediente ca sa obtii un preparat inedit. Si cine spune ca nu ai putea sa folosesti chiar si dovleacul? Foloseste un peeler zimtat sau un spiralizator ca sa obtii taitei de dovleac pe care sa-i calesti cu putina ceapa, spanac/kale, sare, piper si ghimbir. In ultimele minute se sparg trei oua in gaurile facute cu o lingura. Se lasa sub capac cateva minute sau la cuptorul incins pana cand se gatesc ouale.

Foto: Instagram – Supergoodforyoufoods