Pumpkin spice bread, varianta de toamna pentru „banana bread”

Avatar1
De Irina Constantin
17 sept. 2020

A sosit momentul sa renunti la inghetata si tarte de vara in favoarea deserturilor calde, cu aroma de toamna?

Te intelegem perfect. Si noi de-abia asteptam sa gatim din nou prajituri parfumate, cu ingrediente iconice pentru acest sezon: prune, pere, struguri si, bineinteles, dovleac!

In alta parti ale lumii, pumpkin spice bread este la fel de faimos ca banana bread si, credem noi, cel putin la fel de delicios. Vei fi surprinsa de mixul de condimente, dar si de textura pufoasa si banutii de ciocolata care completeaza perfect gustul dovleacului. Daca deja ti-am facut pofta, gateste reteta de mai jos!

Reteta de pumpkin spice bread, desertul pe care il vei prepara cat e toamna de lunga!

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 220 g faina alba
  • o lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite de scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita nucsoara macinata
  • 1/4 lingurita cuisoare macinate
  • 1/4 lingurita pudra de ghimbir
  • 1/4 lingurita pudra de anason
  • un praf de sare de Himalaya
  • 2 oua mari, la temperatura camerei
  • 150 g zahar alb
  • 100 g zahar brun
  • 340 g piure de dovleac
  • 120 ml ulei de floarea soarelui
  • 60 ml suc de portocale
  • 120 g banuti de ciocolata neagra sau ciocolata neagra taiata grosier
Cum se prepara pumpkin spice bread?

Incepe prin a pregati tava pentru cuptor. Foloseste o forma de chec sau alt vas potrivit pentru coacere. Unge-l cu unt topit sau cu ulei, apoi tapeteaza-l cu putina faina. Alternativ, poti folosi o hartie de copt. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.

Desertul toamnei 2020: Crumble de mere cu vanilie si quinoa, fara zahar si fara gluten

Cat cuptorul se incalzeste, pregateste doua boluri incapatoare. Intr-unul dintre ele pune ingredientele uscate: faina, bicarbonatul de sodiu, nucsoara, cuisoarele, ghimbirul si anasonul. Amesteca totul cu un tel, pana ce toate ingredientele se intrepatrund. In celalalt bol, amesteca bine ouale cu zaharul, pana cand acesta din urma incepe sa se topeasca. Adauga piureul de dovleac, uleiul si sucul de portocale.

Poti folosi piure de dovleac la conserva sau poti coace inainte un dovleac mare, pe care sa il pasezi in blender dupa ce se raceste. Toarna treptat ingredientele uscate in bolul cu ingrediente umede si incorporeaza totul intr-un mix omogen. Nu amesteca prea mult si nu folosi mixerul; o spatula sau o lingura de lemn este suficienta. Chiar daca se vor forma cateva cocoloase, nu iti face griji.

Ultimul pas este sa incorporezi banutii de ciocolata in aluat. Daca vrei, poti inlocui ciocolata neagra cu ciocolata cu lapte sau chiar cu ciocolata alba, daca aceasta iti place mai mult. Daca nu esti cea mai mare fana a ciocolatei, poti folosi in schimb nuci pecan, nuca romaneasca sau chiar migdale, pentru a obtine o textura crocanta si un gust bogat!

Toarna compozitia in tava tapetata sau unsa, apoi lasa totul la cuptor timp de 50-55 de minute sau pana cand suprafata prajiturii incepe sa prinda o nuanta aurie. Lasa pumpkin spice bread sa se raceasca bine inainte de a o felia, apoi serveste-o la micul dejun sau pe post de gustare.

Foto: Instagram/@amyshealthybaking