Cum obtii o salata cu gust: un truc simplu, la care nu te-ai fi gandit

salata cu gust
Alice Moisescu1
De Alice Moisescu
26 nov. 2018

Pentru a obtine o salata cu adevarat delicioasa, nu trebuie sa te limitezi la un singur dressing. Incearca sa-ti dregi salata de doua ori si vei vedea diferenta!

Toata lumea se pricepe sa faca o salata buna, dar ca sa faci una cu adevarat exceptionala iti trebuie ceva mai mult decat ulei, otet si un strop de sare.

In general,  pentru o salata obisnuita secretul sta in dressing si in cat de bine se potriveste el cu verdeturile si legumele din farfurie. Dar nu e suficient daca iti doresti o salata atat de buna incat toti membrii familiei sa se linga pe degete dupa ce o savureaza!

Care este „ingredientul” esential pentru o salata cu adevarat delicioasa? Ei bine, folosirea a doua dressing-uri! Un sos vinegreta si un dressing pe baza de smantana sau maioneza, dupa gusturile fiecaruia.

Sosul de vinegreta

In ciuda retetei simple, sosul de vinegreta este de o savoare greu de egalat. Francezii au facut o adevarata obsesie pentru el si au creat zeci de variatii de la reteta initiala, de baza. Noi ti-o recomandam pe cea autentica, al carei gust uimeste prin simplitatea si, totodata, intensitatea ei.

Ca sa iti reuseasca de fiecare data sosul vinegreta, respecta intotdeauna cantitatile de baza: o lingura de otet la doua linguri de ulei. Important este sa folosesti ingrediente de calitate. I

n materie de otet, poti folosi otet de vin, otet balsamic sau chiar otet de mere. Mustarul recomandat este cel de Dijon. Cat despre ulei, reteta clasica este cu ulei de masline, insa poti da un plus de aroma folosindu-l pe cel de alune, de nuci aromate, de canola sau de seminte de struguri.

Din nou, aici e o chestiune de gusturi! Noi ramanem la alegerea clasica! Piperul, si el, trebuie sa fie proaspat macinat.

Ingrediente pentru sosul de vinegreta:

1 lingura de otet de vin sau balsamic

1 varf de sare

1 lingurita de mustar de Dijon

2 linguri de ulei de masline

Piper dupa gust

Mod de preparare:

Intr-un recipient de marime medie pune otetul si sarea si amesteca bine. Adauga mustarul si amesteca bine din nou. Apoi, uleiul de masline, amestecand continuu pana devine omogen. Adauga piper dupa gust si adauga-l in salata!

Dressing-ul pe baza de smantana si maioneza

De ce ai nevoie de el? Pentru ca e bogat, pentru ca e cremos, pentru ca e aromat. In plus, dupa cum bine stii, oricat de mult ai amesteca primul dressing in salata, tot mai raman frunze „neatinse”.

Folosindu-l si pe acesta, te asiguri ca intreaga ta salata este imbalsamata cum trebuie si ca fiecare imbucatura este crocanta si delicioasa.

Ingrediente pentru dressing pe baza de smantana si maioneza:

2 linguri de smantana

1 lingura de maioneza

1 lingura de zeama de lamaie

1 catel de usturoi pisat

Patrunjel verde tocat

Sare

Piper

1/2 lingurita de paprika/boia dulce

Mod de preparare:

Amestecati intr-un bol smantana si maioneza. Adaugati pe rand celelalte ingrediente. La final, potriviti sarea si piperul dupa gust. Se poate pastra la frigider intr-un recipient inchis ermetic pana la o saptamana.

Mix-ul celor doua dressing-uri… secretul salatei perfecte!

Acum, desfaceti salata verde in frunze si indepartati-le pe cele ofilite sau rupte. Spalati-le bine si taiati-le cu un cutit. Puneti tot continutul de frunze intr-o salatiera. Adaugati cele doua sosuri mai sus recomandate si amestecati bine. Pofta buna!

Foto: Shutterstock.com