Pate de macrou cu paine crocanta

pate de macrou
Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
19 dec. 2018

Pentru ca sarbatorile se apropie repede si ai nevoie de retete noi, m-am gandit sa-ti recomand o reteta de aperitiv delicioasa: pate de macrou cu paine crocanta.

Este un aperitiv elegant, foarte gustos si destul de simplu si rapid de facut. Iar invitatii tai vor aprecia cu siguranta rafinamentul aromelor dar si talentul celei care a pregatit reteta.

Pateul de macrou cu paine crocanta va fi una dintre vedetele mesei de Craciun si, cu siguranta nu vei astepta o alta ocazie festiva pentru a repeta acest preparat delicios.

Cel mai bun pate vegetal de casa

Ingrediente pentru pate de macrou cu paine crocanta:
Pentru pate:

-400 gr carne de macrou, fara oase si piele;

-200 gr smantana;

-5 cm dintr-o radacina de hrean, decojita (sau 2-3 linguri de hrean de la borcan);

-sucul de la 1 lamaie;

– 3-4 tulpini de marar proaspat.

Pentru painea crocanta:

-125 ml de apa calduta;

-1/2 lingurita de drojdie uscata;

-210 gr de faina;

-2 linguri de ulei de masline;

-2 linguri de seminte de fenicul;

– sare de mare.

Incearca si un pate de mei cu avocado

Mod de preparare:

Ingredientele pentru pate se pun intr-un robot de bucatarie si se amesteca pana se obtine o consistenta matasoasa. Se transfera in vasul pentru servire, se orneaza cu piper negru proaspat rasnit si se da la frigider timp de 1 ora.

Apa calda se pune intr-un castron mare, se adauga drojdia si se amesteca bine, apoi se lasa timp de 5 minute pentru ca drojdia sa inceapa sa fermenteze. Faina se pune intr-un castron separat, facandu-se o gaura in centru.

Se toarna 2/3 din apa, se adauga uleiul si un praf de sare si se amesteca bine, pana cand se obtine un aluat. Pe parcurs se mai poate adauga apa cu drojdie daca mai este necesar.

Aluatul trebuie sa ramana moale dar nu lipicios. Aluatul se scoate din castron, se pune pe o suprafata plana tapetata cu faina si se framanta bine timp de 10 minute.

Se pune intr-un castron ai carui pereti au fost unsi cu ulei in prealabil, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut timp de 1 ora, intr-un loc uscat si calduros.

Apoi se imparte in 8 parti egale si se intinde fiecare bucata de aluat intr-o forma dreptunghiulara. Se transfera intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ulei, se presara semintele de fenicul si cativa fulgi de sare de mare.

Semintele si sarea se imping usor cu varful degetului in aluat si apoi se dau la cuptor timp de 15 minute sau pana cand devin crocante si aurii. Se lasa la racit pe gratarul cuptorului si se servesc cu pateul de macrou.

Ce carne de peste sa mananci? Care e buna si pe care sa o eviti?

Foto: Shutterstock.com