5 motive pentru care poti distruge o relatie daca pastrezi secrete

1
De Cristiana Astefanoaiei
15 aug. 2023

S-ar putea sa crezi ca daca nu-i spui ceva marunt partenerului tau, acel lucru nu e o minciuna sau un secret. Dar daca devine un obicei si se aduna un munte de lucruri marunte, apoi incepi sa pastrezi secrete in relatia ta, nu vei face decat sa distrugi legatura magica dintre voi doi.

Poate iti este greu sa vorbesti despre o parte din trecutul tau. Sau nu vrei sa porti discutii legate despre bani sau cheltuieli, asa ca ascunzi unele aspecte, pentru a-ti usura situatia. Ori, ai observat ca partenerul tau nu reactioneaza bine cand se ajunge la anumite teme, asa ca ai inceput sa le eviti.

A fi sincera si a te deschide fata de un partener inseamna confort si incredere. Daca acesti factori importanti lipsesc, atunci, in mod natural, incepi sa pastrezi secrete. Dr. Chandni Tugnait, psihoterapeut si lifecoach, a explicat pentru HealthShots care sunt efectele secundare ale pastrarii secretelor in relatii.

Capcana in care cad cele mai multe cupluri longevive, potrivit unui expert in relatii

Motive pentru care cuplurile pastreaza secrete

Cuplurile pot pastra secrete unul fata de celalalt din diferite motive. Unele dintre ele sunt:

 • Frica de judecata
 • Critica
 • Jena
 • Incertitudine sau frustrare in legatura cu relatia
 • Lipsa de timp pentru a discuta problemele
 • Evitarea subiectelor dificile
 • Dorinta de a se proteja de o potentiala suferinta

Dr. Tugnait spune ca, de asemenea, cuplurile se pot simti prea jenate sau rusinate sa se deschida in legatura cu anumite subiecte pentru a evita sa para slabe sau vulnerabile. Ei trebuie sa fie deschisi si sinceri unul cu celalalt daca vor sa construiasca increderea si sa mentina o comunicare sanatoasa. Pastrarea secretelor poate dauna relatiilor, deoarece poate duce la sentimente de neincredere si singuratate.

1. Pierderea increderii

Atunci cand unul dintre parteneri pastreaza secrete fata de celalalt, acest lucru poate duce la neincredere, suspiciune si nesiguranta in relatie. Fara incredere, poate fi dificil pentru cuplu sa comunice deschis si sincer, spune expertul.

7 lucruri pe care le primesti de la Univers atunci cand ai incredere in tine

2. Resentimente

Pastrarea secretelor duce adesea la resentimente, deoarece unul dintre parteneri poate simti ca nu este ascultat sau luat in serios de celalalt. Acest lucru poate duce, de asemenea, la amaraciune, furie si frustrare, deoarece unul dintre parteneri poate crede ca sentimentele sale nu sunt valorizate sau apreciate de celalalt.

3. Nevoi nesatisfacute

Daca unul dintre parteneri ascunde informatii esentiale, poate fi dificil pentru ambii parteneri sa isi exprime nevoile si dorintele. Ca urmare, aceste nevoi pot ramane nesatisfacute, ceea ce duce la nemultumiri si sentimente ranite si mai mari intre ambii parteneri.

4. Lipsa de comunicare

Secretele pot impiedica comunicarea in cadrul relatiilor, deoarece oamenii se simt prea jenati sau rusinati pentru a discuta anumite subiecte cu partenerii lor. Aceasta lipsa de comunicare poate crea tensiuni si neintelegeri in cadrul unei relatii si face dificila rezolvarea oricaror probleme de catre cupluri.

5. Distanta emotionala

Pastrarea de secrete fata de partener duce adesea la distanta emotionala, deoarece partenerii se lupta sa se exprime deschis fara teama de a fi judecati sau criticati de partenerul lor. Acest lucru poate duce la deconectare si instrainare intre ambii parteneri, ceea ce este in detrimentul oricarei relatii sanatoase.

Metoda care poate salva orice relatie in dificultate, potrivit expertilor

Cum sa invatati sa fiti sinceri in relatia voastra

 • Creati un mediu de incredere si respect, fiind deschisi, sinceri si rabdatori unul cu celalalt
 • Puneti deoparte momente sau activitati specifice in care puteti vorbi deschis despre orice subiect care va deranjeaza
 • Ascultati cu atentie cuvintele si sentimentele celuilalt, fara a va judeca sau critica
 • Recunoasteti importanta pastrarii confidentialitatii secretelor in cadrul relatiei
 • Respectati limitele celuilalt atunci cand decideti ce trebuie sa ramana confidential si ce poate fi impartasit cu alte persoane din afara relatiei
 • Vorbiti deschis si sincer, fara a va jigni sau rani unul pe celalalt
 • Respectati intimitatea celuilalt si intelegeti ca unele lucruri pot parea prea personale sau private pentru a fi impartasite
 • Gasiti modalitati creative de a va deschide, cum ar fi sa va scrieti scrisori, sa va spuneti povesti sau sa jucati impreuna jocuri de ghicit

Foto: freepik.com