Cuplurile care inteleg acest adevar sunt mai fericite decat majoritatea

1
De Alice Papuc
14 iun. 2024

Odata ce intelegi si accepti acest lucru, modul in care te raportezi la relatia ta de cuplu se va schimba complet.

Cuplul de terapeuti format din Harville Hendrix si Helen LaKelly impartasesc un adevar greu de acceptat, dar esential pentru fericirea cuplurilor. Acestia abordeaza conflictele in relatii si modul in care relatiile evolueaza si se schimba odata cu trecerea timpului.

Nimeni nu-si doreste sa experimenteze durerea

Atunci cand lucrurile nu mai merg bine, cand nu mai simti aceeasi fericire de la inceput, cand pare ca nu gasesti o rezolvare pentru tot, de ce sa mai ramai? De ce sa continui sa suferi si sa stai langa cineva care nu iti mai face inima sa bata tare? De ce sa te certi, de ce sa lupti? De ce sa nu gasesti o solutie rapida, sa alegi calea mai usoara?

Fiecare om isi doreste sa scape de disconfort, fiind convins ca partenerul este sursa nefericirii. Totusi, asa cum sustin si terapeutii Harville Hendrix si Helen LaKelly, evitarea conflictelor nu reprezinta o solutie reala, pe termen lung. Conflictele in relatiii sunt inevitabile, fiind o parte esentiala atat a evolutiei voastre ca si cuplu, cat si a vietii in sine. Dar ce inseamna mai exact acest lucru? Ce se va intampla mai departe?

3 semne ca esti intr-o relatie de cuplu de tipul „dragoste si ura”

Lupta pentru putere

Multe dintre actiunile umane sunt indreptate spre atingerea unei fericiri depline. Unele persoane cauta resurse externe pentru a umple golul interior, altele se refugiaza in activitati sau chiar in vicii pentru a simti temporar un sens de implinire. Majoritatea oamenilor cauta relatii pentru acel sentiment de “reusita”. La inceputul unei relatii, aceasta dorinta este temporar satisfacuta, dar bucuria scade pe parcurs, odata ce apar conflictele.

Acesta este momentul in care apare „Lupta pentru putere”. Oricat de mult incerci sa o eviti, aceasta etapa iti ofera ocazia sa intelegi de ce te-ai indragostit de persoana respectiva si ce poti face pentru a evolua alaturi de aceasta. Conflictul te trezeste si iti da sansa sa te vindeci. Te face sa te cunosti mai bine atat pe tine, cat si pe partener, si va ajuta sa evoluati impreuna.

Daca incerci doar sa eviti sa spui ceea ce simti si sa treci peste, problemele vor reaparea. Abordarea constienta a relatiei este singura cale de a trece prin „Lupta pentru putere”. Este o etapa care presupune efort, comunicare, intelegere si respect reciproc. Oricat de infricosatoare ar parea aceasta etapa, va ajuta sa va dezvoltati si sa va consolidati relatia de cuplu. Iar atunci cand veti reusi, veti rade impreuna de situatie si va veti mandri cu modul in care ati gestionat situatia.

Foto: Freepik.com