De ce ne alegem parteneri care ne amintesc de mamele noastre

1

Exista o zicala care spune ca „iubim ceea ce cunoastem”, iar acest lucru poate fi valabil si in ceea ce priveste alegerea partenerilor nostri. Multe persoane sunt atrase de parteneri care seamana cu mama sau cu tatal lor, dar in acest articol ne vom concentra pe motivul pentru care ne alegem parteneri care seamana cu mamele noastre.

Ai avut cu siguranta parteneri in care ai remarcat aceste asemanari. Te-ai intrebat de ce? Desi poate parea ciudat sau chiar deranjant pentru unii, este important sa intelegem ca acest lucru poate fi o reactie naturala. Ea se bazeaza pe experientele si relatiile pe care le-am avut cu parintii nostri in timpul copilariei.

Dintre numerosii factori care ne influenteaza ideea de partener perfect, unul dintre cei mai concludenti, potrivit lui John Money, profesor de psihologie medicala la Universitatea Johns Hopkins, este ceea ce el numeste „harta iubirii”. Adica un grup de mesaje codificate in creierul nostru care ne descrie ceea ce ne place si ceea ce nu ne place. Acesta arata preferintele noastre in ceea ce priveste culoarea parului si a ochilor, vocea, mirosul si constitutia corporala. De asemenea, inregistreaza tipul de personalitate care ne atrage, fie ca este vorba de tipul cald si prietenos sau de tipul puternic si tacut.

Pe scurt, ne indragostim si ii urmarim pe acei oameni care se incadreaza cel mai clar in harta noastra amoroasa. Iar aceasta harta a iubirii este in mare parte determinata in copilarie.

Pana la varsta de opt ani, modelul pentru perechea noastra ideala a inceput deja sa se formeze in creierul nostru.

De ce ne alegem parteneri care ne amintesc de mamele noastre

Familiaritatea si confortul

Unii oameni se simt mai confortabil intr-o relatie cu cineva care seamana cu mama lor, deoarece este o persoana familiara si le aduce aminte de casa lor din copilarie. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru persoanele care nu au avut o copilarie fericita sau care au avut probleme cu parintii lor.

Ce inseamna cand iti visezi mama des. Semnificatia e mai profunda decat pare

Personalitati similare

Uneori, persoanele care au avut o relatie buna cu mama lor sunt atrasi de parteneri care au personalitati similare. Acesti oameni au crescut cu un parinte care avea aceleasi trasaturi de personalitate si pot cauta aceleasi calitati intr-un partener romantic.

Cautarea unui partener protector

Mama noastra este adesea prima persoana care ne protejeaza si ne iubeste in viata. Aceasta relatie poate face ca oamenii sa caute parteneri care pot oferi acelasi nivel de protectie si siguranta.

20 de limite emotionale pe care o femeie trebuie sa le stabileasca intr-o relatie sanatoasa

Vindecarea traumelor din copilarie

Daca o persoana a avut o relatie dificila sau abuziva cu mama sa, poate cauta un partener care sa ofere ceea ce mama nu a putut oferi. De exemplu, un partener care sa ofere sustinere emotionala sau un sentiment de siguranta poate ajuta la vindecarea traumelor din copilarie.

Repetarea tiparelor de relatie

Uneori, oamenii aleg parteneri care seamana cu mama lor pentru ca acestia reprezinta tiparele de relatie pe care le-au experimentat in copilarie. Daca relatia cu mama a fost pozitiva, acest lucru poate fi benefic, dar daca relatia a fost toxica sau abuziva, poate duce la probleme in relatia actuala.

Cum sa faci un „detox” al relatiei de cuplu pentru o conexiune mai puternica si o viata fericita impreuna

Robert Winch, fost profesor de sociologie la Universitatea Northwestern, a notat in cercetarile sale recente ca alegerea noastra a unui partener de casatorie implica o serie de similitudini sociale. Dar el a sustinut, de asemenea, ca noi cautam pe cineva cu nevoi complementare. Un vorbaret este atras de cineva caruia ii place sa asculte, sau o personalitate agresiva poate cauta un partener mai pasiv. Este posibil ca acest lucru sa provina tocmai din familiile noastre si sa cautam pe cineva care sa ne completeze in acelasi mod in care parintii o faceau in copilarie.

Foto: depositphotos.com