Ce presupune empatia in cuplu si cum poate fi dezvoltata

1
De Alice Papuc
8 iul. 2023

Empatia in cuplu te ajuta sa dezvolti o legatura cu adevarat intima si puternica. Aceasta te face sa il cunosti mult mai bine pe cel de langa tine si sa intelegi cand este trist, nervos, suparat sau vesel.

Empatia in cuplu reprezinta abilitatea de a te pune in locul partenerului si de a intelege cu adevarat ce simte acesta. Este un lucru esential pentru o relatie de cuplu sanatoasa si armonioasa.

Descopera ce poti face pentru a dezvolta relatia pe care o ai cu partenerul tau!

 

Asculta ceea ce spune partenerul tau

Asculta-l pe cel drag fara alte distrageri: telefon, televizor sau alte activitati. Ofera-i timpul necesar pentru a-si putea exprima gandurile, sentimentele si preocuparile. Fii acolo pentru el si acorda-i toata atentia ta.

5 momente in care intimitatea in cuplu este distrusa

Nu il judeca

Empatia in cuplu presupune sa ii oferi partenerului tau un spatiu sigur si lipsit de judecata. In acest fel, increderea lui in tine va fi consolidata. Nu trage concluzii pripite si incearca sa intelegi cu adevarat ce simte cel de langa tine. Nu ii minimiza trairile si nu nega ceea ce simte. Nu trebuie sa fii de acord cu absolut tot ce spune cel de langa tine, dar este important sa ii arati ca iti pasa cu adevarat de el.

Comunica deschis

Incearca sa iti exprimi sentimentele intr-un mod sincer si deschis. Acest lucru ii va permite partenerului tau sa te inteleaga si sa fie, la randul lui, empatic cu tine. Nu te astepta ca el sa “ghiceasca” ce ai tu nevoie. O relatie sanatoasa este bazata pe comunicare, chiar si despre temele mai putin placute.

Nu incerca sa gasesti mereu solutii

De cele mai multe ori, oamenii nu au nevoie de o solutie, ci au nevoie doar de cineva langa ei. Nu incerca sa ii rezolvi toate problemele celui de langa tine, ci fii acolo pentru el. In timp ce partenerul tau se deschide fata de tine, poate observa singur noi modalitati de rezolvare a problemelor.

Renunta la impulsivitate

Impulsivitatea este cea care te face sa iei decizii sau sa spui lucruri pe care ajungi sa le regreti. Sunt doar emotii de moment, pe care nu stii cum sa le gestionezi. Nu te teme sa ceri o pauza de la o conversatie atunci cand ai nevoie. Asta nu inseamna sa pleci furioasa, ci sa ii transmiti partenerului tau ca ai nevoie de timp de gandire. Pune-te in locul celui de langa tine si nu incerca sa il ranesti, chiar daca aveti o discutie in contradictoriu.

Cum sa ramai constanta in procesul tau de vindecare

Identifica de unde provin emotiile tale

Care este sursa acel emotii care te fac sa devii impulsiva? Clarificarea emotiilor reprezinta un pas important intr-o relatie de cuplu si te poate ajuta sa obtii mai multa claritate. Mai mult decat atat, te vei simti mai echilibrata si mai linistita, fara toate acele emotii negative.

Foto: depositphotos.com