Psihologia din spatele tipurilor de manipulare intr-o relatie

1
De Cristina Tudor
8 nov. 2022

Psihologii folosesc adesea cuvantul manipulare pentru a descrie modul in care oamenii folosesc diverse tehnici pentru a-i influenta pe altii.

Aceste tehnici sunt adesea folosite intr-un mod manipulativ, dar nu intotdeauna. De exemplu, un parinte poate folosi unele dintre aceste tehnici asupra copilului sau pentru a-l determina sa se comporte corect.

Manipularea este actul de a schimba modul in care cineva gandeste sau simte prin utilizarea unor metode necinstite, inselatoare sau inselatoare, folosite de obicei in interes propriu.

De ce suntem manipulatori?

Toti suntem manipulatori intr-o oarecare masura. Este cel mai firesc lucru pe care il putem face. Incercam sa manipulam oamenii pentru a obtine ceea ce ne dorim, cand vrem.

De ce o persoana manipuleaza o alta persoana?

O persoana manipuleaza o alta persoana din mai multe motive. Unii oameni incearca doar sa-si tina drumul si nu le pasa pe cine „calca” in acest proces. Altii vor sa se simta puternici sau superiori. Este important sa intelegem diferitele tipuri de manipulatori de relatii, astfel incat sa ne putem proteja mai bine de ei.

Comportamentele manipulative pot fi clasificate in trei tipuri:

– Primul tip de comportament manipulativ este un comportament orientat spre scop. Acest tip de manipulare se face pentru a atinge un obiectiv sau un rezultat specific, cum ar fi convingerea pe cineva sa cumpere un produs sau sa voteze pentru un candidat.

– Al doilea tip de comportament manipulativ este manipularea centrata pe sine. Acest tip de manipulare nu are alte scopuri decat satisfactia propriei persoane, cum ar fi sa-i spuna cuiva ceea ce vrea sa auda doar pentru propria sa placere.

– Al treilea tip de comportament manipulativ este manipularea altruista. Acest tip de manipulare nu are intentii personale; se face cu intentia de a-i ajuta pe altii si de a imbunatati societatea in ansamblu, cum ar fi asigurarea ca oamenii sunt informati cu privire la o problema care ii va afecta intr-un fel.

Citeste continuarea pe kudika.ro

Foto: freepik.com