Cartofi dulci umpluti cu quinoa, fasole neagra si guacamole

1
De Irina Constantin
7 dec. 2020

Fie ca vrei sa mananci sanatos luna aceasta sau cauti un preparat cald si delicios, vei adora aceasta reteta de cartofi dulci cu quinoa si fasole neagra!

Daca adori cartofii, insa vrei sa mananci si nutritiv, cei dulci pot reprezenta o alternativa perfecta. Totusi, acestia par mai dificil de gatit si de combinat cu alte ingrediente.

Reteta de mai jos aduce echilibrul perfect intre dulceata cartofilor, textura toppingului de quinoa cu porumb si fasole si cremozitatea unui guacamole proaspat si delicios.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Being Vegan (@beingvegann)

Iata reteta de cartofi dulci umpluti, la cuptor, pe care o vei prepara in fiecare saptamana!

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 2 cartof dulci medii
  • 1/2 conserva fasole neagra
  • O ceapa rosie mica
  • Un ardei rosu
  • 3-4 linguri de porumb
  • O cana de quinoa alba, fiarta
  • O lingura ulei de masline
  • O lingurita de boia sau 1/2 lingurita fulgi de chili
  • Sos sriracha sau tahini
  • Sare si piper
Pentru guacamole:
  • Un avocado copt
  • 2 catei de usturoi
  • O lingura de zeama de lamaie
  • Sare si piper
Cum se prepara cartofii dulci umpluti:

Incepe prin a prepara cartofii dulci. De preferat, alege unii medii, cu o forma regulata, pentru a-i putea taia simetric si forma „barcute”. Spala-i foarte bine, fara a le indeparta coaja. Usuca-i cu un prosop de hartie, apoi taie-i in jumatate.

Pune jumatatile de cartofi in tava cuptorului, pe o hartie de copt. Daca doresti, poti unge suprafata lor cu putin ulei de masline. Lasa-i in cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 20-30 de minute sau pana cand ii poti patrunde usor cu o furculita.

Cat timp cartofii se coc, pregateste toppingul de quinoa. Curata si toaca marunt ceapa, apoi taie si ardeiul in cubulete mici. Pune legumele impreuna in tigaie, cu uleiul de masline, sare si piper. Lasa-le la foc mediu, pana cand devin moi si translucide. Apoi, adauga quinoa deja fiarta, boabele de porumb si fasolea neagra, dupa ce ai scurs-o si ai clatit-o cu apa rece.

Lasa toate ingredientele in tigaie inca 5-10 minute, adaugand boia dulce sau fulgi de chili, in functie de cat de picant mananci de obicei.

Intre timp, treci la prepararea sosului guacamole. Taie un avocado in jumatate, apoi pune miezul intr-un castron. Paseaza-l bine cu furculita, apoi adauga zeama de lamaie, cateii de usturoi zdrobiti, sare si piper. Amesteca bine.

Pana acum, cartofii dulci ar trebui sa fie gata. Paseaza usor cu o furculita continutul lor, pentru a forma un piure. Fa loc pentru topping si adauga-l peste, apoi include si putin guacamole pe fiecare jumatate de cartof.

Acopera totul cu sos picant sriracha, cu ketchup de rosii sau cu pasta de susan (tahini). Daca doresti, poti adauga si putin patrunjel tocat, pentru un plus de prospetime. Serveste cartofii cat sunt fierbinti!

Foto: Instagram/@ceeceecooks